Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
05.07.2022
Цікаве

Історія Bomber jacket

Бомбер — харизматична куртка з помаранчевою підкладкою, яку раніше носили пілоти американської авіації. Розповімо вам історію створення цієї культової куртки і як вона змінювалась впродовж років.
eye13502
star14.8

або як ми всі полюбили та почали носити куртки ВПС США

Мабуть, багато хто любить бомбери — харизматичні куртки з помаранчевою підкладкою, які мають настрій лету та свободи. Сьогодні трохи поговоримо про цю без перебільшення культову річ.

Отже, бомбер (в оригіналі — bomber jacket) з’явився як куртка для пілотів, які літали на важких винищувачах. До того авіатори літали просто у шкіряних куртках, але коли з’явилися важкі військові винищувачі, вони потребували і забезпечення формою. Перші такі куртки були запатентовані у США в 1920 -х роках американським парашутистом – новатором Леслі Ірвіном, який винайшов не лише сучасний парашут, але й першу куртку для польотів. Ці куртки були дуже теплими, адже в літаках тоді було доволі прохолодно:) Часом на швидкості температура падала до -50 градусів за Цельсієм. Тож пілотам доводилось літати у важезних куртках з овечої шкіри з хутром, а залежно від сезону, — і в аналогічних штанях. Модель такого бомбера мала маркування B-3. Вона мала високий комір, зіпери та затяжні ремені-регулятори на рукавах і по низу, спеціальну кишеню для мапи (з’явилася пізніше). Це було не дуже зручно у випадку аварії, особливо якщо пілот падав у воду. Тому, з часом, летні куртки почали змінювати, робити їх легшими і практичнішими. Але це відбулося лише тоді, коли були винайдені синтетичні негорючі матеріали, адже шкіряні куртки не горіли, на відміну від штучних.

signature
~ цікаво, що перші байкери частково формувалися саме з ветеранів, і важкі шкіряні бомбери стали в нагоді під час мотомандрівок

Наступні моделі, які з’явилися і стали не менш легендарними за овечі бомбери — це все ще шкіряні куртки типу А-2 і G-1. Трохи схожі між собою, зручні, легші за shipskin, стійкі до вітру, вони випускалися та використовувалися паралельно з B-3. Цікаво, що в якості матеріалу в основному використовувалася коняча шкіра, з міркувань дешевизни та зручності обробки. Підкладка наприкінці 1930- х через свою ціну була замінена з шовкової на бавовняну. Американські льотчики під час Другої світової війни разом з літаками прикрашали і власні куртки. По суті, це стало окремим жанром, і досі виробники цих моделей оздоблюють куртки нашивками та малюнками, як і 70 років тому.

signature
Тома Круз у куртці G-1 в фільмі «Top Gun»
~ цікаво, що усі ці куртки випускаються і до сьогодні та є культовими. Їх випускають і Alpha Industries, і Cockpit USA, і багато інших фірм. Їх досі носять і актори, і музиканти, і, звичайно ж вони фігурують у кіно

Далі історія бомберів плавно підходить до найпоширенішої моделі, яка, власне, і знана найкраще як бомбер. Це куртка МА-1, нейлонова куртка з яскравою помаранчевою підкладкою без коміра. В класичному випадку — оливкова, хоча існує безліч модифікацій кольору — navy blue, бордовий, чорний і навіть жовтий. Саме ця модель є «базою», на основі якої різні виробники «бавляться» з фасонами та створюють свої варіації на тему.

signature

МА-1 передувала куртка В -15 — перша нейлонова куртка, яка з’явилася 1944 року. Вона мала манжети на рукавах і по низу та комір зі стриженої овечої шкіри. Постачалася у американські ВПС вона до 1949 року, коли була власне замінена на МА-1. Ці куртки використовувались надалі у морській авіації, тобто на авіаносцях, і у військовій авіації. Це був прорив, адже цей бомбер був легким, теплим і підходив для використання протягом цілого року. Комір зник, що дозволило зручніше користуватися парашутом, а помаранчева підкладка (яка з’явилася ближче до 1960 року) дозволяла помітити пілота на землі, якщо він змушений був катапультуватися.

signature

Завдяки функціональності, міцності та невеликій ціні, бомбери стали традиційними для багатьох субкультур. Про байкерів вже йшлося, але найбільшої популярності бомберу принесли скінхеди. Саме вони, після того як Alpha Industries підписали контракт з армією США та почали продавати куртки і в Європу, зробили бомбер своєю уніформою. А вже через багато років бомбери почали носити всі — від хіп-хоперів до готів. Не кажучи вже про інших)

Вам сподобався матеріал?

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити