Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
07.09.2022
Цікаве

Для чого армії безпілотники?

Безпілотники є важливим елементом у сьогоднішній війні із росією. Про них складають пісні, на їхню честь називають домашніх улюбленців. І ця увага до них недаремна: дрони працюють так, щоб в їхньому тепловізорі не було видно російських військових.
eye15397
star15

Дрони є очима наших військових. Вони дозволяють їм вести розвідку вздовж всієї лінії фронту, виявляти російські сили та ворожу техніку, дистанційно коригувати артилерійський вогонь. Дрони бачать росіян у тепловізорах, а українські військові роблять так, щоб їх там більше не було видно.

Військова розвідка — це досить складний процес, який не обмежується одним вильотом коптера. Це справа попереднього аналізу супутникових зображень, інших розвідувальних даних з різних джерел в сукупності яких керівництво визначає задачу, а пілот дрона її виконує.

«Основна задача дрона на фронті — це розвідка та коригування вогню артилерії, пошуково-рятувальні роботи та інколи скидання боєприпасів на певні об’єкти. Квадрокоптери майже ніколи не використовують для знищення піхоти, адже для точного влучання дрона треба спускатися на висоту 100-150 м, що є зоною ураження для стрілецької зброї. І на такій відстані ворожа піхота може його як побачити, так і почути» — «Гліб», інструктор з практичного застосування безпілотних літальних апаратів фонду «Повернись живим».

Втрата дрона за 70-100 тисяч гривень не варта нікчемного життя ваньки-асвабадітєля. Набагато краще навести арту, яка зробить ще більше “хороших рускіх”
signature

Байрактари і не тільки

Українська армія активно використовує у веденні бойових дій безпілотники. Ви ж скинулись на народний Байрактар?) Бо ці “літачки без пілотів” роблять неймовірну роботу: чітко та систематично б’ють окупанта.
Є такі безпілотники:

Розвідувальні — вони можуть літати на відстань близько 30 км і перебувати у повітрі до 3 годин. Проте, за словами військового оглядача та голови фонду “Повернись живим” Тараса Чмута, наймасовішими розвідувальними дронами української армії є цивільні квадрокоптери. На озброєні в Україні стоять, зокрема, безпілотники “Лелека-100”, “Фурія” та “Валькірія”.

Ударні — найвідомішим серед них є турецький Bayraktar TB2. Він може нести чотири керовані авіабомби з лазерним наведенням або дві керовані протитанкові ракети! Цим безпілотником керують три оператори з наземної станції, яка перевозиться автомобілем. До того ж він може літати самостійно!

Саморобні ударні безпілотники. Раніше вони були цивільними, але вмілі руки наших військових роблять із них ударні!

Інший вид ударних безпілотників — дрони-камікадзе. Це баражуючий боєприпас, яким пілот може керувати й за допомогою камери наводити на ціль. Завдання таких безпілотників — певний час після запуску залишатися в повітрі, щоб знайти ціль, а після її виявлення здійснити атаку і самопідірватись для її знищення. Збройні Сили України використовують дрони-камікадзе Switchblade, які Україні передали США.

Як літати дронами так, щоб не збили москалі?

Дрони менші за розміром і мають дещо інші функції. Про них ми писали вище. І для їхньої якісної роботи потрібно спланувати все до найменших деталей. Поради із планування польоту дроном взяли в ютуб-каналу Combat Raccoon.

Автор радить орієнтуватись, наскільки далеко ви можете літати, утримуючи стабільний зв’язок із коптером. Розуміти, куди буде дрейфувати дрон за вітром у випадку втрати GPS та зв’язку: важливо, щоб він не дрейфував в сторону ворожих позицій. Бо там йому буде несолодко: його або зіб’ють, або вкрадуть. Втім, нічого нового від росіян чекати і не варто.
Для відбору оптимально часу польоту потрібно вивчати прогноз погоди, вітер на різних висотах в різний час. Місце для керування коптером має мати найкраще поле зору в напрямку дрона без місцевих перешкод: лісів, пагорбів, будівель. Для якісного польоту потрібно зіставити багато чинників: погодні умови, вітер, рельєф, супутникові знімки, вагу вантажу. Потрібно розрахувати, на скільки скоротиться час польоту через вітер.

Треба переглянути демаскувальні ознаки дрона. Колір, розмір, шум гвинтів — перевірте, з якої реальної відстані можливо почути та побачити ваш дрон. Особлива увага до камери та наявності збільшення зображення.

У різних відкритих джерелах радять звернути увагу на те, з якої відстані й висоти можливо помітити основні типи об’єктів, які вас цікавлять: вибухи, бойова техніка та вантажівки, позашляховики, окопи, колії від техніки, люди, ящики, бочки, сміття… Знаючи технічні нюанси планування польоту ви можете правильно підібрати дрон для потрібної задачі і чітко й без втрат її виконати.

signature

Павербанк для дрона

Спойлер: такого нема. А зарядка коптера не вічна. Важливо чітко розуміти, коли потрібно повертатись із достатнім рівнем заряду батареї на випадок форс мажорних ситуацій, наприклад, втрати орієнтування. Combat Raccoon радить закласти в план місії тригер, щоб дрон повертався при 45% заряду батареї. Для проведення успішного вильоту потрібно розуміти, де знаходиться дрон, в якому напрямку він дивиться і куди вам потрібно буде повертатись, орієнтуючись на зображення з камери. Не варто планувати польоти з поверненням іншим маршрутом. Якщо у вас залишилось заряду батареї тільки на політ додому, то не буде часу обходити свіжо виявлену зону перешкод. Крім того, під час польоту до цілі робіть короткі зупинки з оглядом навколо, це дозволить вам запам’ятати місцеві орієнтири в напрямку руху для повернення. Ну і додатково надивитесь на те, яка ж Україна гарна звисоти) А якщо GPS буде придушено чи спрацює РЕБ (радіоелектронна боротьба), то такий огляд території допоможе зорієнтуватись і повернутись назад на позицію.

signature

Чому ми втрачаємо дрони?

Під час бойових дій ми, ясно річ, втрачаємо дрони. Цьому слугують різні причини. Це може статись через помилку оператора в розрахунку польоту та вітру, або через перетримку дрона над ціллю. Як наслідок, виснаження батареї та посадка дрона на ворожій чи нейтральній території під час повернення додому. Інша причина — втрата оператором розуміння місцеперебування коптера в режимі придушення GPS. Також можна загубити дрон, втративши із ним зв’язок. І тут можливий дрейф безпілотника в сторону ворожих позицій. Коптер можуть збити вороги зі стрілецької зброї чи антидронової рушниці. І, банально, дрон можна втратити через технічний збій.

Кожен втрачений дрон — чиєсь врятоване життя. Адже якби не коптери, всю цю роботу на ворожих позиціях виконували б наші військові. А кожен вихід на окуповану територію — це неосяжний ризик. Тому краще ризикувати.

Джерела для тексту тут і тут.

Вам сподобався матеріал?

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити