Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
banner

Як підготувати дитину (і себе) до школи

Повернення до шкільної рутини після кількох місяців безтурботного літа не завжди проходить безболісно й легко. Стрес від підготовки до першого дня навчального року, зазвичай, зачіпає як батьків, так і дітей. 

На щастя, цього можна уникнути, якщо почати підготовку за кілька тижнів. Ми зібрали декілька корисних порад, як підготувати дитину до школи, які зроблять перехід від теплого веселого серпня до серйозного навчального вересня більш плавним.


  • Почніть налагоджувати режим сну

У літні місяці діти часто лягають і прокидаються пізніше, ніж зазвичай. Щоб зробити цей перехід плавним й уникнути непорозумінь та зайвих сварок, поступово почніть вкладати дитину спати раніше на 20 хвилин, допоки не доберетесь до позначки 21:00.
Здоровий сон покращить мозкову діяльність та загальне самопочуття дитини.

  • Відновіть рутину

На початку навчального року це вирішальний крок, який допоможе вашим дітям успішно перейти від неструктурованих літніх днів до структурованого розкладу. Повернутись до шкільної рутини допоможуть чек-листи, які ми створили для ваших дітей. Це списки обов’язків до та після школи, які допоможуть влитись у ритм й організувати час. Ви можете додати елемент мотиваційної гри. Наприклад, за заповнення чек-листа без пропусків, заохочувати дитину символічною винагородою.

  • Створіть дошку оголошень

Впишіть сюди всі повсякденні справи та розклад занять дитини, щоб її могли бачити всі члени сім’ї.
Наприклад, крейдова, дерев’яна, магнітна або ж акрилова дошка чудові варіанти, які можна розмістити на кухні або в коридорі.
Таку дошку, якщо є охота, можна зробити на холодильнику, використовуючи наліпки та магніти. Додати туди чек-листи,  важливі папери, які необхідно підписати, малюнки дітей.
Перевага такої дошки зменшення ризику про щось забути або ще один спосіб нагадати про важливе. Ви можете призначати окремий колір маркера/наліпок певній діяльності або дитині, якщо у вас їх більше однієї.

  • Створіть сімейний календар. 

Не варто недооцінювати важливість щоденного планувальника! Незалежно від того, чи подобається вам календар в класичному розумінні цього слова або мобільні додатки, виберіть одне місце для запису всіх ваших особистих зустрічей, діяльності дітей, подій та нагадувань. Додайте важливі дати зі шкільного календаря: дати екзаменів, канікули, батьківські/вчительські збори, концерти тощо. Також чудова ідея мати календар, до якого має доступ вся сім’я. Це може бути спільний паперовий календар, Google календар, або будь-який інший додаток, у якому ви звикли вести планування.

  • Створіть список, що потрібно купити до школи.

Хоча цей список може відрізнятися залежно від школи та індивідуальних потреб вашої дитини, проте більшість списків не обходяться без цих двох пунктів :

-купити шкільне приладдя;
-купити шкільний одяг або шкільну форму.

Список корисний тим, що під час закупів до школи ви точно не забудете ні про яку дрібничку і не купите зайвого.


  • Підготуйте робоче місце.

Це може бути домашній офіс, письмовий стіл у спальні або просто куточок на кухні, де домашнє завдання послідовно виконується без відволікань. Послідовність запорука успіху. Коли ваша дитина сідає на це місце, вона має починати робити домашнє завдання не перекушувати, не дивитися телевізор, не грати в ігри, не надсилати текстові повідомлення друзям чи виконувати інші дії. Важливо, щоб все необхідне для виконання домашнього завдання завжди було на одному місці, щоб дитині не довелося витрачати час на пошуки ручки або підручника. Усе, що потрібно дитині для виконання роботи, має бути під рукою, щоб зосереджуватись на виконанні, а не на підготовці до виконання завдання.

  • Підготуйте шафу до школи.

Замініть літній одяг на осінній. Переберіть шафу, щоб відсортувати одяг. Після ревізії гардеробу складіть список покупок шкільного одягу. 

Якщо ви хочете зробити крок далі в організації дитячого гардеробу, спробуйте скласти дитячі шкільні образи на кожен день. Ви можете використовувати підвісні органайзери для шаф або гачки на стіні. Це скоротить час зборів до школи.

Такі от прості, але дієві поради. Бажаємо батькам та дітям наснаги та терпіння в новому навчальному році. Пам’ятайте, що організація і взаємоповага — запорука успіху не тільки у навчанні, а й у стосунках!

 

З любов’ю та повагою, Гуска та її команда.

19 Серпня 2021 Поради

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити