Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
03.03.2023
Цікаве

Як працює армійська авіація?

Не все те Повітряні Сили, що ви бачите в небі. Армійська авіація — рід військ, який належить до Сухопутних військ України. Далі — про роботу українських вертолітників!
eye13099
star14.9

Бачили відео, де гелікоптери пролітають дуууже низько над землею, а наші військові їх радо зустрічають? То армійська авіація. Її гасло — «ми там, де потрібні». Вертолітники працюють в безпосередній близькості до ворога і підтримують наші Сухопутні війська з повітря, бо працюють у їхньому складі. Віталій, пресофіцер 18 ОБрАА розповів нам трохи більше про армійську авіацію. Каже про неї так: «авіація, яка воює на передньому краї».

signature

Армійська авіація належить до Сухопутних військ, а не Повітряних Сил. Все через те, що гелікоптери працюють тільки в інтересах Сухопутних військ і забезпечують авіаційну підтримку піхоті: коли вона йде в наступ, то гелікоптери прикривають їх, або коли піхота тримає оборону і ворог починає лізти, то вертолітники спалюють ворожу техніку і особовий склад, завдаючи ударів по ворожих позиціях. Армійська авіація призначена для виконання завдань авіаційної підтримки у різноманітних умовах загальновійськового бою.

signature

В Україні є чотири бригади армійської авіації. На озброєнні в них є гелікоптери Мі-24 та Мі-8. Перший — це ударний вертоліт, призначений для вогневого ураження противника. Також він може перекидати до відділення піхоту, бо має грузову кабіну, де може поміститись до восьми людей. Мі-8 — це військово-транспортний гелікоптер. Він може виконувати авіаційні удари по противнику, десантування, транспортування особового складу, боєкомплектів, провізії, медикаментів і іншого потрібного обладнання. «Головним завданням армійської авіації є вогнева підтримка наземних підрозділів під час ведення бойових дій на передньому краї».

signature

Армійська авіація, як і загалом Збройні Сили, не надто розвивалась до війни, яку росія розпочала в 2014 році. Проте вертолітники постійно практикувались, виконуючи завдання на гелікоптерах в миротворчих місіях у різних країнах Африки. З початком війни в Україні у 2014 році почався процес поповнення технікою. «Армійська авіація була одним із найбільш підготовлених видів військ. Вона відразу приступила до виконання завдань по відсічі ворога» — каже Віталій. Армійська авіація використовувалась з перших днів АТО, щоправда, спочатку без застосування зброї. До середини жовтня 2014 року гелікоптери виконали понад 8000 бойових вильотів із загальним нальотом близько 8000 годин! Тільки після підписання Мінських угод знизилась інтенсивність бойової роботи армійської авіації.

Не можна забути про те, що на рахунку українських вертолітників є багато проведених бойових операцій. Починаючи з 2014 року ми знаємо про операцію з перекидання військ та вогневому ураженню противника у Донецькому аеропорту. Також про операцію з перекидання військ та усього необхідного до оточеного аеродрому Краматорськ з допомогою гелікоптерів. Армійська авіація після повномасштабного вторгнення провела майже неможливу операцію з польотами в оточений Маріуполь на Азовсталь (історію цієї операції ми розповідали в цій колекції). Також вертолітники брали активну участь у звільненні острова Зміїний: вони висаджували та забирали десант, наносили удари по противнику, рятували поранених з острова. Гелікоптери армійської авіації щоденно й успішно виконують поставленні завдання. Про деякі із них ми дізнаємося лише після нашої перемоги. Та на сьогодні вже відомо, що з початку повномасштабного вторгнення ЗСУ знищили 288 ворожих гелікоптерів. З них понад 50 — розпіарені Ка-52 «Алігатор», вартістю шістнадцять мільйонів доларів кожен.

signature

У вертолітників є свої забобони. Максим Саміленко, очільник армійської авіації, в інтерв’ю ТСН розповів, що льотчики кажуть слово «останній» лише коли кажуть про останню втрату гелікоптера чи про останній загиблий екіпаж. В інших випадках пілоти вживають слово «крайній». Також є забобони щодо кольору — вертолітники навіть ручку обирають із синім чорнилом, а не чорним. І третє — льотчики не фотографуються перед польотом, вважають це поганою прикметою. Далі в кожного льотчика свої забобони і ритуали. В Максима Саміленка є ще особистий ритуал — обов’язково потрібно підійти до гелікоптера і погладити його й доторкнутись до нього і зовні, і всередині кабіни. «Це ж дівчинка, її треба кохати. Як ти відносишся до техніки, так вона до тебе» – сказав він у інтерв’ю.

signature

Армійській авіації, як і тактичній, потрібне оновлення авіапарку. Віталій, прес-офіцер 18 ОБрАА, каже: «Ми розглядаємо різні варіанти зразків західної техніки. Нам потрібна високоточна, технологічна зброя у комплексі із новітніми прицільно-навігаційними комплексами. Тому, що зараз ми виконуємо завдання завдячуючи професіоналізму наших пілотів, які витискають максимум із наявної техніки». Армійська авіація щодня невтомно бореться з ворогом. І своїми над зусиллями робить дивовижні речі!

Фото: Костянтин і Влада Ліберови

Вам сподобався матеріал?

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити