Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
24.01.2023
Підбірки, Цікаве

На які бойові літаки чекає Україна?

Україні потрібні нові бойові літаки. Які саме винищувачі потрібні українському небу та загальні характеристики цих "залізних пташок" розписали в цьому матеріалі!
eye17906
star14.6

Повітряні Сили Збройних Сил України мають на озброєнні винищувачі МіГ-29 та Су-27, бомбардувальники Су-24 та штурмовики Су-25. Точну кількість цих бойових літаків назвати неможливо — відкритої інформації щодо цього немає. За різними джерелами кількість бойових літаків в українському авіапарку різниться.

Видання Defense Express пише: «До початку війни, згідно з довідником World Air Forces 2022, Україна мала 43 бойові МіГи та вісім навчально-бойових. Довідник Military Balance повідомляє про 37 МІГів. Скільки з них було у боєздатному стані, невідомо. Згідно з World Air Forces, на озброєнні українців було 26 винищувачів Су-27 (і шість навчальних), Military Balance каже про 34 літаки Су-27. Частину цих літаків також модернізували й називали Су-27-1М. Скільки бойових літаків зараз у боєздатному стані, також невідомо. Крім того, Україна мала штурмовики Су-25 (також частково пройшли модернізацію), за даними Flightglobal, їх було 17, за інформацією Military Balance – 31, і бомбардувальники Су-24 – 12 чи 14 відповідно».

signature
Фото Міг-29 (Джерело: Суспільне Новини)

F-16 Fighting Falcon

Літак F-16 — легкий багатоцільовий винищувач із США четвертого покоління. Попри те, що цей бойовий літак створений в 1970-х роках, він до сьогодні залишається основою повітряних сил багатьох країн світу. Зокрема і завдяки своїм постійним модернізаціям.

Цей літак легкий та порівняно дешевий в обслуговуванні. Через це він є хорошим варіантом для України. І, якщо, порівнювати його з найпотужнішим літаком США F-15E Strike Eagle, то вартість однієї льотної години сучасних версій F-16 та F15E становить 8-15 тисяч та 27 тисяч доларів відповідно. Пояснення цьому таке: винищувач F-16 має простішу “начинку” та лише один двигун, бо його від самого початку конструювали не лише для повітряних сил США, але й і для різних американських союзників. При цьому F-16 може виконувати практично всі завдання в повітрі: від повітряних боїв до високоточного бомбардування. Він чудово б пасував для поповнення наших бойових літаків!

signature
Фото F-16 Fighting Falcon (Джерело: MSN)

JAS 39 Gripen

Серед можливих кандидатів на оновлення Повітряних сил України цей винищувач займає доволі вагоме місце. Це шведський багатоцільовий бойовий літак четвертого покоління, який розробила та виробляє компанія Saab.

За Gripen закріплено звання найбільш економного винищувача 4+ покоління. А для України ця характеристика є досить важливою. Вартість льотної години у сучасній версії JAS 39E/F, за неофіційними даними, коштує лише 4 тисячі доларів, а для версії JAS 39C/D — 7-8 тисяч. Також цей винищувач невибагливий до посадкових смуг. Літак створювався у Швеції, яка, за доктриною, у випадку війни, має розосередити свою авіацію по території всієї країни. Тому він може здійснювати зліт та посадку з не дуже якісних смуг, включно із польовими аеродромами на автомобільних магістралях.

Арсенал озброєння бойового літака Gripen більш ніж широкий та включає ракети від різних виробників, включно з AIM-120 AMRAAM, ракетами від MBDA, високоточними бомбами GBU-12, крилатими та протикорабельними ракетами.

Тому на користь JAS 39 Gripen можливо сміливо записати:

  • помірну ціну;
  • невибагливість;
  • малі експлуатаційні витрати;
  • можливість інтеграції вітчизняного озброєння;
  • широкий простір для подальшої модернізації;
  • можливість локалізації виробництва.
signature
Фото JAS 39 Gripen (Джерело: SAAB)

Eurofighter Typhoon

«Eurofighter Typhoon» – багатоцільовий винищувач четвертого покоління. Розроблений цей бойовий літак міжнародною компанією Eurofighter GmbH, сьогодні вона його ж і випускає.

Цей багатофункціональний винищувач 4+ покоління, створений спільними зусиллями основних європейських країн-членів НАТО: Великобританією, Францією, Іспанією, Італією та Німеччиною. Спочатку цей бойовий літак створювався як винищувач для завоювання переваги в повітрі та ведення боїв в небі та завдання ударів “повітря-повітря”. Але в ході розробки та експлуатації він отримав можливість завдавати удари по наземних цілях, перетворившись у багатоцільовий бойовий літак. Крім цього, Eurofighter Typhoon оснащений системою автоматичного огинання рельєфу місцевості, що дозволяє йому здійснювати політ на висоті 30 метрів! Для точної навігації використовується система GPS. При цьому GPS-приймач кожного літака має свій окремий високозахищений канал. До слова, вартість однієї години польоту винищувача Eurofighter Typhoon у 2012-му році складала 18 тисяч доларів.

Список бойових літаків можна розширювати більше і більше, ми написали про ті, які обговорюють найчастіше. Питання оновлення та поповнення українського авіапарку сьогодні стоїть гостро. Ви можете долучитись до ініціативи «Купи мені бойовий літак», яка на меті має покупку бойового літака для України. Бо поки наші закордонні друзі думають про передачу залізних пташок Україні, про які ми писали вище, ми можемо власноруч долучитись до доброї справи й купити літак нашим пілотам!

Вам сподобався матеріал?

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити