Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
23.11.2022
Цікаве

Що не так з Різдвом 7 січня?

25 грудня чи 7 січня? Розбираємо, коли світ святкує Різдво і чому в цьому є політика?
eye12960
star14.6

Зірки, календарі, церква

Все через зірки. Точніше через календарі й те, як людство вело літочислення. В 45 році до н.е імператор Юлій Цезар за рекомендацією астронома Созігена започаткував власний календар. Його так і назвали — Юліанським. І відтоді рік став тривати 365 або 366 днів і поділився на 12 місяців.

Та через півтори тисячі років, у 1582 році астрономи помітили, що Юліанський календар відстає від сонячного циклу. Таке відставання обґрунтували тим, що астрономічний рік триває не рівно 365 днів, а 365 діб, 5 годин, 48 хвилин і 6 секунд. І в старому календарі враховували під час високосного року лише 5 годин, а про хвилини й секунди забули.

І за понад півтора тисячоліття 12 хвилин і 5 секунд набігли на 10 діб!

Про це астроном і математик Алоізій Лілліо розповів Папі Римському Григорію XIII, який керував Західною церквою. Тоді Папа вирішив започаткувати новий календар, який і назвали Григоріанським на його честь. У 1582 році одразу за четвертим жовтня настало п’ятнадцяте! Тоді більшість країн Заходу і Католицька церква прийняла нове літочислення. За винятком тих, хто підпорядковувався Православному Патріарху: той заборонив переходити на новий календар і наказав жити згідно з Юліанським календарем. Зокрема українські землі, які пізніше були в російській імперії жили за старим календарем. Тобто, Юліанським. «Католик православному не брат», – цим послуговувались в імперії.

Тільки в 1918 році під час революції Українська Народна Республіка перейшла на Григоріанський календар. Більшовики його теж запровадили. Але церква не хотіла підтримувати комуністів і залишила собі Юліанський календар. І вийшло так, що звичайні люди почали жити за новим календарем, а церква — за старим.
З часу введення Григоріанського календаря минуло ще чотири століття. І сьогодні різниця між церковними святами Східних і Західних християн становить 13 діб.

А що з Різдвом?

Фактично, всі християни світу святкують Різдво 25 грудня, але ця дата настає в різний час в календарях: у Григоріанському — таки 25 грудня, а в Юліанському — 7 січня. І от за старим календарем Різдво святкують росія, Сербія, Грузія й Україна.

До слова, 7 січня в певний момент української історії було єднальним фактором для українців по різні сторони кордону. Греко-католики України не перейшли на Григоріанський календар з політичних мотивів. Вони не хотіли втрачати свою ідентичність, відмінну від польської. Таким чином греко-католики прагнули зберегти зв’язок з українцями, які перебували у складі СРСР.

І от за старим календарем Різдво святкують росія, Сербія, Грузія й Україна.

В Україні найпоширенішою релігією є православ’я. Далі йде греко-католицизм — 20% від всього населення. І ті, і ті традиційно святкують Різдво 7 січня. Лише римо-католики відзначають це свято 25 грудня. У 2101 році, через неточність Юліанського календаря, Різдво припадатиме вже на 8 січня! І різниця в датах святкування Різдва надалі тільки збільшуватиметься.

У 2017 році 25 грудня в Україні офіційно визнали Різдвом, щоб висловити повагу представникам інших конфесій. А у 2019 році Митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що українці можуть святкувати Різдво за Григоріанським календарем 25 грудня, якщо вони того хочуть.

Тому у святкуванні 25 грудня є політичний контекст (а він є в усьому).

Різдво 2022

Цьогорічне Різдво знову відкриває питання дати святкування: 25 грудня чи 7 січня? Та цього року на це рішення впливає війна. Не хочеться святкувати Різдво в один день із російськими вбивцями, гвалтівниками та мародерами. Тому у святкуванні 25 грудня є політичний контекст (а він є в усьому). Максимальне віддалення від росії та святкування Різдва зі всім цивілізованим світом — те, до чого ми йдемо. Це запорука того, що ніхто більше не поставить українців та росіян в одному ряді, не вважатиме одним народом (бережи Боже) і не казатиме, що ми «просто посварились».

Разом із перенесенням дати святкування Різдва інші пов’язані свята теж переносяться: день Святого Миколая переходить на 6 грудня, а Водохреща — на 6 січня. До слова, Святий Миколай ніколи не приходив до росіян. До них приходив старий дід в куфайці, який зовсім не виглядав по-доброму.

Тому 6 грудня Святий Миколай принесе нам приємні подарунки, мандаринки та радість. І хай буде ленд-ліз, щоб аж під подушку не вліз!

 

Вам сподобався матеріал?

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити