Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
banner

Що почитати українською про авіацію?

Попереду на календарі — вересень, а у Львові той місяць традиційно проходить під книжковою егідою. Тому ми вирішили зібрати 10 видань, які так чи інакше стосуються авіації та всього, що є коло неї. Серед авторів — романтики, які багато років закохані в небо, а також професійні пілоти, які діляться життєвим досвідом. Якщо вам не вистачає незвичайних вражень та яскравого сюжету, то осьо вам підбірка книг.

1.Андрій Харук «Зроблено в Україні» (Folio)

Та книжка є своєрідною мандрівкою історією, бо ж вона розповідає про досягнення української промисловості від перших потягів, тракторів, танків, пароплавів до штучних супутників Землі та відомих у всьому світі літаків «Антей», «Руслан» та «Мрія».

2. Макс Кідрук «Жорстоке небо» (Клуб Сімейного Дозвілля)

Один із найвідоміших сучасних українських письменників, звичайно ж, не міг оминути теми авіації та неба. Тому вродив непогану книгу. То про що ж вона? У паризькому аеропорту сталася жахлива катастрофа. Літак, який зазнав катастрофи, був розроблений і зібраний в Україні. Ніхто не може знайти причини, тому за ту справу береться дочка авіаконструктора. Як любите пригодницькі книги та історії про сильних жінок, то радимо звернути увагу.

3. «Гелікоптери» Емілі Боун (КМ-Букс)

То книга, у якій зібрані відповіді на всі можливі запитання про гелікоптери. Що ж змушує гелікоптер літати? Чому аварійно-рятувальні служби літають саме на гелікоптерах? Чому гелікоптери настільки важливі на полі бою? Який гелікоптер найбільший/найшвидший/найліпшіший? Одним словом, як любите читати про різні крилаті машини, то вам сюди.

4. Мері Дженнінґз Геґар «Стріляй як дівчисько» (Клуб Сімейного Дозвілля)

Книги про авіацію буває не надто легко читати, бо ж часто, то є історії з центру бойових дій. Одне з таких видань — «Стріляй як дівчисько». Щоб досягти гідного ставлення до себе, жінкам-військовим недостатньо бути «відмінницями», шлях потрібно прогризати.

Проте авторці книги таки вдалось. Вона стала майором військово-повітряних сил США. Мері пілотувала пошуково-рятувальний вертоліт в Афганістані та вивозила поранених під обстрілами Талібану. То історія про відвагу та шлях до мети жінки, яка врятувала сотні життів.

5. «Бойові літаки» Генрі Брук (КМ-Букс)

Як воно — літати на винищувачі? Якою зброєю він оснащений? Які завдання виконує? Ще одна книга про літаки, яка має гору відповідей та розповідей. Уявіть, у ній є факти про застосування винищувачів, починаючи з Першої світової війни й закінчуючи сучасними секретними місіями.

6. «Аеропорт» Артур Гейлі (Клуб Сімейного дозвілля)

Головний герой книги — генеральний директор Міжнародного аеропорту Лінкольна. Його життя трохи пішло наперекосяк, а він навіть не помітив. До негараздів вдома додались проблеми на роботі: «Боїнг-707» застряг на одній зі злітних смуг. Але то тільки початок.

Рейс «Транс Америка» починає набирати пасажирів. Пілот навіть не підозрює, що єдина смуга для посадки заблокована «Боїнгом». Але все втрачає сенс, коли до аеропорту заходить чоловік, який запланував усе підірвати.

7. «Леді Африка. Жінка, яка підкорила небо» Пола Маклейн (Наш Формат)

А ви чули колись про Берил Маркгем? Вона стала першою людиною, яка успішно перелетіла Атлантику зі сходу на захід без зупинки. Це сталося 4-5 вересня 1936 року. Коли Маркгем вирішила взятися за перетин Атлантики, жоден пілот ще не літав без зупинок з Європи до Нью-Йорка і жодна жінка не літала в західному напрямку самостійно. З книги можна більше дізнатись про життя Берил та про те, як гартувався її характер.

8. «Як змайструвати літак» Мартін Содомка (Видавництво Старого Лева)

Не могли оминути в цій добірці й дитячої літератури про авіацію. Герої тої книжки — друзі нерозлийвода. Горобець Зила і пацюк Арні вирішили змайструвати літак, аби полетіти в мандри. То завдання не з простих.

Малі читачі довідаються, з яких деталей складається літак, як ним керувати, що таке підйомна сила і що потрібно для доброго польоту.

9. «Congo-Донбас. Гвинтокрилі флешбеки» Василь Мулік (Білка)

То, направду, унікальна книга, бо її автором є справжній пілот гелікоптера. Він розповів про українських вертолітників у війні на сході України та у Миротворчій Місії у Демократичній Республіці Конго. Їхні життя, їхня служба, їхня робота. Їхні емоції, надії та страхи. Їхня вірність своїм та ненависть до ворога. Їхні злети та падіння — у прямому сенсі. Терикони та вулкани. Степи та джунглі. Очима безпосереднього учасника подій. Драйв польоту та жах війни. Ревіння турбін. Свист гвинтів. Димні хвости некерованих ракет. А ще гумор — саркастичний, солоний, авіаційний.

10. «Розповіді про пілота Піркса» Станіслав Лем (Навчальна книга – Богдан)

Головний герой цього циклу науково-фантастичних оповідань хоч і є космічним пілотом, але, здається, міг би бути одним із нас. У Піркса немає жодного героїзму, він, як і ми, часто переживає через дрібниці, сумнівається, панікує. Однак у критичні моменти завдяки інтелекту чи звичайному везінню йому вдається знаходити виходи із проблем. Ще й більш од того — пілот у кожній оповіді наче доводить, що людина завжди має шанс у протистоянні з безмежним і холодним космосом.

 

06 Вересня 2021 Підбірки

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити