Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
24.02.2023
Цікаве

Роззброєння української авіації: як воно відбувалось і чому?

Як відбувалось роззброєння української авіації та яку роль в ній відігравала росія? Спробували розібратись в цій темі
eye13616
star14.8

В перший день повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року чільною ціллю росії було знищення української авіації. Буквально з-під ракетних ударів наші авіатори евакуйовували літаки та гелікоптери. Лунали вибухи на аеродромах, російські ракети прорізали український повітряний простір. Та Повітряним Силам вдалось не тільки зберегти авіацію України: наші пілоти показали, що вони — аси, які мужньо боронять свою державу.

Українську авіацію можна назвати дивом. За свою незалежність вона особливо не зміцнювалась. Навпаки — роззброювалась. Із 1991 року ми не закупили жодного бойового літака, на озброєнні у нас досі радянські літаки, які виготовленні в період з 1968 по 1991 рік. А також згідно з договором про ядерне роззброєння українська авіація залишилась без стратегічних бомбардувальників.

Із розпадом СРСР Україна отримала найчисельнішу військову авіацію в Європі. У світовому рейтингу наші Повітряні Сили були на четвертому місці після США, росії й Китаю. В нашому авіапарку було близько 2 800 літальних апаратів. За часи незалежності їх кількість значно скоротилась. Про те, як і чому це сталось поговорили з Андрієм Харуком, доктором історичних наук, професором Національної академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного.

До побачення, застарілі літаки!

Першим етапом в роззброєнні української авіації було списання усіх застарілих типів літаків. Це Су-15, Ту-22, Міг-25, Міг-23. Тривав цей процес до 1996 року. На початку незалежності таких літаків в України було близько півтори тисячі. Користі з них не було, тому їх списання було логічним та раціональним кроком.

Ліквідація важкої бомбардувальної авіації: Ту-22М, Ту-95, Ту-160

Утримання Україною бомбардувальників Ту-22М, Ту-95 і Ту-160 було нераціональним і неможливим. За своїм визначенням Ту-95 і Ту-160 не бомбардувальники. Це ракетоносці, які можуть нести лише крилаті ракети. Крилатих ракет з не ядерними боєголовками в України не було. Відповідно, ці літаки були беззбройними.

«Якщо говорити про стратегічну авіацію, то і Америка, і Європа не була зацікавлена в наявності в України з її непрогнозованим геополітичним курсом важких бомбардувальників. Відповідно і ліквідація бомбардувальників фінансувалася США як захід зниження небезпеки» — розповідає Андрій Харук.

 

Утримання цих літаків приносило більше шкоди, ніж користі. Заправка одного важкого бомбардувальника коштувала як заправка кількох десятків винищувачів!

Після розпаду Радянського Союзу вектор розвитку нових незалежних держав було важко спрогнозувати. Вашингтон не знав, хто прийде до влади в пострадянських країнах, тож боявся, що ядерні матеріали потраплять у руки непередбачуваних режимів. А координатором ядерного роззброєння української авіації стала росія за погодженням із США.

В січні 1994 року Клінтон, Кравчук та Єльцин підписали в кремлі т. зв. тристоронню угоду, згідно з якою Україна невдовзі за безцінь віддасть росії значну частину свого ядерного статку як плату за газові борги. В тому списку були 11 нових стратегічних бомбардувальників з мінімальним нальотом: вісім важких Ту-160 1989-1991 року випуску та три Ту-95МС 1990-1991. В російсько-українській війні росія використовує ракетоносці Ту-160 та Ту-95. Останні з’являються частіше в повітряному просторі ворога. Хто зна, чи це ті ж стратегічні бомбардувальники, які ми віддали росії роки тому.

signature
Фото: Українська правда

Від середини 1990 – початку 2000-х в Україні перетворили на брухт 60 літаків-ракетоносців Ту-22 різних модифікацій, а також дев’ять важких бомбардувальників Ту-160 і 21 Ту-95МС. Ліквідація відбувалася в два етапи. Спочатку літаки вивели зі стану бойової готовності – з них було зняте обладнання, озброєння, двигуни, було злите пальне, а потім розпочинався другий етап, під час якого планери розрізали на три частини.

signature
Фото: Єфрем Лукацький

Останній Ту-22М3 було урочисто знищено в січні 2006 року в Полтаві на військовому летовищі. На цій церемонії відрізали краєчок носа літака. 15-сантиметровий конус відразу ж вручили як сувенір послу США Джону Гербсту.

signature
Фото: ukrmilitary

Кілька Ту-22/Ту-22М були приведені в нельотний стан і передані в Державний музей авіації України і Полтавський музей дальньої авіації, створеного на базі колишнього військового аеродрому у 2007 році.

Ядерне роззброєння: українська авіація після нього

«З точки зору обороноздатності України ці важкі бомбардувальники ніякої ролі не відігравали. Це була гиря на нозі – каже Андрій Харук і продовжує:

Інша справа, коли цієї гирі вдалося позбутися, то зекономлені зусилля, сили не були використані на посилення наявного авіапарку

Впродовж наступних років після ядерного роззброєння розвитком української авіації не займався ніхто. Андрій Харук розповідає, що в Білій Церкві на колишньому аеродромі була база, де збирали списані бомбардувальники Су-24. А в Івано-Франківську стояли списані Міг-29. Із цих літаків шляхом «канібалізму» ремонтували літаки, які в строю Повітряних Сил. Це процес, коли із запчастин списаних літаків ремонтують інші, ті, що на льоту.

Далі 2014 рік і окупація Криму. Тоді 10 морська авіаційна бригада героїчно перегнала декілька своїх літаків та гелікоптерів, які були в льотному стані, на територію материкової України. Росіянам вдалось захопити літаки 204 бригали тактичної авіації. Але пізніше в ході домовленностей вони дозволили Україні забрати літаки наземним шляхом.

Далі вже в умовах АТО починається ренесанс авіації. Перш за все тут відігравала роль штурмова авіація, бо вона була найбільш потрібна.

Єдиною бригадою штурмової авіації є 299 бригада — каже Андрій Харук і доповнює: За період АТО відбувався тільки ремонт та повернення авіатехніки. Бо грошей на це особливо не було, все йшло на сухопутні війська. Особливо враховуючи те, що з вересня 2014 року за Мінськими угодами ми змушені були припинити дію авіації над зоною АТО»

24 лютого 2022 року — повномасштабне вторгнення росії на територію України. Українські авіатори виявили себе найкращим чином. Страшно уявити, що відбувалось на аеродромах, коли вони виводили з під ракетних ударів літаки. Але зуміли врятувати: українська авіація вистояла. Це було несподіванкою не тільки для росіян, але і для багатьох західних спостерігачів.

signature
Авіація на параді з нагоди 30-ї річниці Незалежності. Фото: Офіс президента

Історія української авіації незалежної України — величезне повчання на майбутнє. Бо ми побачили, що роль авіації в війні є ключовою. І українські пілоти сьогодні роблять дивовижні речі, вибиваючи ворога із нашої землі та із повітря. Російська авіація несе втрати і це ми можемо бачити в щоденних зведеннях Генштабу України. Найбільше росіяни втрачають гелікоптери Ка-52, штурмовики Су-25 і бомбардувальники Су-34. І далі буде більше. Та для ефективної роботи українській авіації потрібні бойові літаки, про які ми писали раніше тут. Роззброєння української авіації вже сталось і повернутись назад в часі, щоб щось поміняти ми не можемо. Але що ми можемо зараз — говорити світу, що українській авіації потрібні нові бойові літаки. І потрібно їх багато.

Вам сподобався матеріал?

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити