Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
10.02.2023
Цікаве

Тактична авіація України: яка вона?

Чим відрізняються винищувачі, бомбардувальники та штурмовики? І як не сплутати одних з іншими? Далі - більше про нашу тактичну авіацію!
eye122267
star14.6

Не все те винищувач, що летить у небі. 24 лютого українська авіація зустріла ворога однією з перших. Наші пілоти вели повітряні бої та завдавали ударів по наземних цілях. Сьогодні тактична авіація продовжує нищити ворога та розбиває ворожу техніку, склади, особовий склад. Вирішили розібратись, які літаки формують тактичну авіацію ЗСУ та зрозуміти, яка різниця між винищувачами, бомбардувальниками та штурмовиками.

Тактична авіація України має чотири типи бойових літаків. Це винищувачі Су-27 та Міг-29, фронтові бомбардувальники Су-24М і штурмовики Су-25. Всі вони ще радянського виробництва. З часу здобуття незалежності Україна не закупила жодного нового бойового літака.

Чіткий розподіл літаків на штурмовики, бомбардувальники та винищувачі досі зберігається в українській авіації. «В країнах які мають багатофункціональний винищувач, як от F-16, такого розподілу немає, бо він один може виконувати ці функції, маючи широкий асортимент озброєння» — Денис Томенчук, редактор інтернет-ресурсу MilitaryAviation.in.ua.

signature
На фото Міг-29 Джерело Ukrainian Military Pages

Винищувач

В українському авіапарку є два види винищувачів: Міг-29 та Су-27. До слова, перший бойовий літак менший від другого. Він має довжину 17.3 метрів, а Су-27 — 21.9 метрів. За кодифікацією НАТО Міг-29 називають Fulcrum, а Су-27 — Flanker.

Головним призначенням цього бойового літака є знищення повітряних цілей та охорона повітряного простору, а також супровід і захист літаків інших типів. Основним видом бойових дій винищувача є повітряний бій. Цей літак призначений більше для оборонних дій, а не наступальних. Ще, на відміну від штурмовиків, винищувачі більш маневрові.

Бронювання у наших винищувачів немає, оскільки вони призначені працювати з більших висот, для них є більшою загрозою ворожі винищувачі, зенітно-ракетні комплекси. Загроза бути збитим з кулемета, зенітної установки чи ПЗРК в них менша, ніж у штурмовика. Також бронювання відсутнє оскільки через нього збільшується вага винищувача та зменшуються його можливості по часу та відстані польоту.

«Збиття крилатих ракет є однією із функцій винищувачів. Наші МіГ-29 та Су-27 вилітають на перехоплення таких ракет. Інколи вдається збивати. Однак через застарілість бортових радарів літаків та авіаційних ракет, робити це складно. Найбільше крилатих ракет збивають наші зенітно-ракетні комплекси та наземні вогневі групи з ПЗРК» — розповідає про роботу винищувачів Денис Томенчук.

 

signature
На фото Су-27 Джерело:Ukrainian Military Pages

Штурмовик

На озброєнні в України є штурмовик Су-25. Його довжина — 15.3 метрів. Неформально його називають Грачем, а за класифікацією НАТО — Frogfoot. «Су-25 оснащується потужним комплексом озброєння – авіагарматами, авіабомбами різного калібру і призначення, керованими й некерованими ракетами «повітря-земля», керованими ракетами «повітря-повітря». Всього на штурмовик може встановлюватися 32 види озброєнь» — Мілітарний.

Це бойовий літак, призначений для безпосередньої авіаційної підтримки дій сухопутних військ на полі бою, а також для знищення живої сили, техніки й наземних укріплень. Він націлений на проведення наступальних дій і практично не призначений для повітряних боїв, на відміну від винищувачів, які створені для завоювання панування в повітряному просторі й знищення повітряних цілей: бомбардувальників, штурмовиків і, звичайно, ворожих винищувачів. Штурмовики зазвичай мають більш потужне бронювання, ніж винищувачі. Зумовлено це тим, що штурмовики працюють на низьких висотах і вогонь ворожої ППО з більшою ймовірністю буде націлений на них.

«Штурмовики працюють на низьких висотах, де по них стріляють із великокаліберних кулеметів, зенітних установок, ПЗРК та різних зенітно-ракетних комплексів (ЗРК “Оса”, Тор, Бук тощо). Тому бронювання кабіни та окремих вузлів літака інколи може врятувати пілота чи літак. Були випадки влучань ракет ПЗРК у двигун Су-25, але він зміг здійснити приземлення на одному. Крім того, більшість зенітних ракет влучають ціль не прямим попаданням, а підриваються поряд з літаком і велика кількість бойових елементів ракети “засіває” літак. Якщо ракета вибухне на більшій відстані до літака, бронювання може його врятувати. Але, загалом, це не 100 відсоткова гарантія захисту» — розповідає Денис Томенчук. І доповнює: щоб зменшити шанс бути враженим ворожим ППО, штурмовики використовують тактику стрільби з кабрування. Літак підлітає на наднизькій висоті, у визначеній точці “задирає ніс” під певним кутом та здійснює пуск ракет, які по навісній траєкторії летять до цілі. В таких випадках збільшується дальність польоту ракет.

Допомога штурмовика піхоті виглядає так: є лінія бойового зіткнення, з однієї сторони наші позиції, з іншої — позиції ворога (опорні пункти, окопи, скупчення техніки чи піхоти). Штурмовики підлітають на наднизькій висоті та запускають некеровані авіаційні ракети. Виходить, ніби летючий “Град”. В лютому-березні штурмовики також знищували ворожі колони. В нас відсутнє сучасне високоточне озброєння для роботи по наземних цілях, тому штурмовики використовують некеровані авіаційні ракети різних видів (НАР С-8/13/24/25).

Денис Томенчук каже, що фактично з усіх родів тактичної авіації робота штурмовиків є найбільш небезпечною, оскільки вони працюють найближче до ворога, на відміну від винищувачів. Враховуючи низьку висоту польоту в разі підбиття літака шанси безпечного катапультування не високі.

 

signature
На фото Су-25. Джерело: DEFENSE EXPRESS

Фронтовий бомбардувальник

Призначення цього літака — ураження наземних, підземних, надводних або підводних об’єктів за допомогою бомбового або ракетного озброєння. Працювати він може як на полі бою, так і в тилу ворога. Фронтовий бомбардувальник володіє меншим радіусом дії, ніж стратегічний і призначений для нанесення ударів в оперативному тилу противника.

Різниця між штурмовиком та бомбардувальником така: перший працює на лінії фронту, допомагаючи піхоті. А другий призначений здебільшого для завдавання ударів по конкретних цілях: склади, мости, аеродроми, командні пункти, в тому числі в тилу ворога. Як приклад роботи бомбардувальника Денис Томенчук говорить про знищення ворожої техніки в лютому-березні 2022 року та про бомбові удари по острову Зміїний.

В України на озброєнні є фронтовий бомбардувальник Су-24М. За класифікацією НАТО його називають Fencer-D. Довжина «пташки» — 24.5 метрів. «Озброєння літака Су-24М включає стрілецько-гарматна зброя, бомбардувальні засоби ураження, некеровані авіаційні ракети, керовані ракети класів “повітря-поверхня”, “повітря-РЛС” і “повітря-повітря”» — Мілітарний.

Під час звернення до парламенту Великої Британії президент Володимир Зеленський сказав: «У Великій Британії король – це пілот Військово-повітряних сил. А в Україні сьогодні кожен пілот Повітряних сил – це король для нас, для наших сімей» І нашим королям неба потрібні нові сучасні винищувачі! Які — ми писали раніше в нашому блозі.

signature
НА фото Су-24 Джерело: DEFENSE EXPRESS
Вам сподобався матеріал?

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити