Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
10.03.2023
Цікаве

Жінки в авіації: перші підкорювачки неба

Хто були перші жінки в авіації? Дослідили в цьому матеріалі!
eye13810
star14.5

Бажання підкорити небо не має статі. Жінки з самого початку були невіддільною частиною авіаційної промисловості. Навіть при першому польоті на літаку братів Райтів їхня сестра Кетрін допомагала авіаторам у його підготовці. Тому жінки в авіації були, є і будуть. Про перших авіаторок розповідаємо в цьому матеріалі!

Першим зареєстрованим випадком польоту в історії людства був політ на повітряній кулі в 1783 році. А вже в червні наступного року відбувся перший політ жінки на такому аеростаті! Його здійснила Марі Елізабет Тібл з Франції й стала першою жінкою, яка покинула поверхню землі на будь-якому літальному апараті.

Перша жінка на літаку

Перший у світі політ на літаку відбувся 17 грудня 1903 року. За штурвалом був Орвілл Райт, він пілотував біплан «Флаєр 1». Той був обладнаний бензиновим двигуном внутрішнього згоряння і протримався у повітрі 12 секунд, подолавши відстань 37 метрів. Політ проходив на висоті близько трьох метрів. А вже в 1908 році у небо піднялась жінка! Це була мадам П. Ван Поттельсберг де ла Потері. Пілот Анрі Фарман переправляв жінку на кілька коротких рейсів на авіашоу в її рідній країні — Бельгії.

Перша пілотеса

Першою жінкою, яка керувала літаком самостійно була француженка Раймонда де Ларош. Цей політ відбувся в 1910 році. В цьому ж році вона стала першою жінкою, яка отримала ліцензію пілота від Aeroclub de France! На рубежі 20-го століття Ларош захопилася авіацією та польотами. Її надихнули польоти братів Райтів. Особливо після того, як авіаторка особисто побачила їхню демонстрацію в Парижі. Натхнення переросло в справу, яка захоплювала і манила жінку. Так Раймонда де Ларош відкрила авіаторство для жінок, а сама стала першою жінкою-пілотом.

signature

18 липня 1919 року де Ларош і пілот двомісного літака, на якому авіаторка планувала складати іспит на допуск до професійних польотів, загинули в авіакатастрофі на аеродромі Ле-Кротуа. Спершу в газетах повідомляли, що пілотеса де Ларош особисто пілотувала літак, але пізніше виявилось, що вона була пасажиркою. Авіаторці було 36 років.

Перша жінка, яка перелетіла Атлантичний океан

Стався цей знаменитий політ в 1932 році і його здійснила пілотеса Амелія Ергарт. Він був надзвичайно ризикованим. Літак був перевантажений паливом, через що виявився досить нестійкою в пілотуванні машиною. Літак «Локгід-Вега» не мав радіозв’язку, отже в авіаторки не було жодної страховки у випадку непередбачених обставин. Метеопрогноз, що обіцяв прийнятну погоду над Атлантикою, виявився неправдивим, і невдовзі після настання темряви літак увійшов у зону сильного шторму з грозою і потужними поривами вітру. Але знаменитий політ авіаторки таки відбувся і приніс пілотесі світову славу!

 

signature

Але цей політ — не єдина причина, чому більшість із нас знають ім’я цієї авіаторки. Це також пов’язано з її дивним зникненням. Лише через 5 років після польоту над Атлантикою Амелія Ерхарт у 1937 році спробувала здійснити політ навколо земної кулі. Ближче до кінця польоту авіаторка та її другий пілот зникли над Тихим океаном. Більше їх ніхто не бачив і не чув. Її офіційно оголосили мертвою в 1939 році. Про це загадкове зникнення пілотеси зняли фільм «Амелія», про який ми писали у нашій підбірці фільмів про авіацію.

Перші жінка-пілот комерційної авіакомпанії

Це була американка Бонні Тібурзі. Жінка народилась в 1948 році в сім’ї пілота Scandinavian Airlines. Тому з ранніх років Бонні була оточена авіацією. Коли дівчина подорослішала, то стала пілотесою і почала свою кар’єру чартерного пілота та пілота-інструктора. Потім у віці 24 років вона стала першою жінкою-пілотом великої авіакомпанії American Airlines!

 

signature

Перша жінка-пілот винищувача

Першою жінкою, яка стала пілотом винищувача, була Джінні Лівітт, сьогодні вона генерал-майор Повітряних сил США.
Вона народилась в 1967 році в сім’ї військовослужбовця Повітряних сил США. У 1991 році Джінні приєдналася до ПС і стала пілотесою. Декілька років після цього, у 1993 році, уряд США зняв обмеження на участь жінок у бойових місіях, і Лівітт почала навчання на F-15 Strike Eagle, і, зрештою, стала першою жінкою-пілотом винищувача в історії.

Перша українка, яка стала пілотом винищувача

Нею стала Наталія Перакова, пілотеса Повітряних Сил ЗСУ. Про неї немає багато інформації, раніше повідомлялось про її загибель у квітні 2022 року. Але Повітряні Сили спростували цю інформацію: “В мережі Інтернет поширюється інформація, начебто загинула перша українська жінка-пілот, талановитий винищувач Наталія Перакова. Зазначена інформація вигадана та не відповідає дійсності”, — йдеться в повідомленні.

signature

Єдина військова льотчиця України

Це звання має Тетяна Конарьова-Шиляєва — вона пілотеса гелікоптера Мі-8. Дівчина народилась в сім’ї військового льотчика, а її дитинство проходило на військових гарнізонах. В інтерв’ю UNN льотчиця розповідає: «Я навчалась в Харківському інституті військово-повітряних сил, закінчила у 2003 році. У мене на курсі нас 4 дівчини було. Дві дівчини в Сухопутних військах лишились, але в авіації, в місті Херсон. З двох одна тільки літає. Поки що немає більше жінок пілотів, а так – тільки штурмани».

Як бачимо, жінки практично йшли поруч із чоловіками в авіації й різниця між першими польотами чоловіків та жінок рідко перевищувала 10 років. Авіаторки підкорювали небо сто років тому і продовжують робити це сьогодні. Бо небо ж так і манить!

Вам сподобався матеріал?

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити