Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
banner

8 цікавих фактів про конструктора Олега Антонова, які мало хто знає

ДП «Антонов» славиться на увесь світ потужними, функціональними та практичними літаками. Тут народився найбільший у світі транспортний літак АН-225 «Мрія», який окупанти знищили в лютому 2022; звідси ж вийшли транспортники АН-124 «Руслан» і ще безліч авіарозробок, які захоплюють як авіаторів, так і далеких від авіації людей у всьому світі.

І практично за усіма цими авіадивовижами стоїть видатний інженер-конструктор — Олег Антонов. Саме йому належить безліч новаторських ідей, які дивували людей в усіх аеропортах, куди прилітала, наприклад, «Мрія». Розповідаємо 8 цікавих фактів про Олега Антонова, які мало хто знає.

 


Організовував злети дельтапланеристів
У 1980 та 1982 роках був співорганізатором несанкціонованих злетів дельтапланеристів у Коктебелі, бо мріяв, аби Коктебель став центром планеризму та надлегкої авіації того часу.

 

Розвивав мистецтво
Організував виставки «Вчені малюють», де конструктори та інженери мали змогу представляти свої художні роботи. На той момент подібні виставкові формати були неабиякою рідкістю.

Бив рекорди вантажопідйомності
Перший сконструйований Антоновим літак-гігант «Антей» (і перший у світі військово-транспортний гігант) був представлений у Франції на авіаційному салоні у 1965 році. Він міг підняти 80 тон корисного навантаження, тобто міг перевезти 720 людей на борту (щоправда, за іншими джерелами — 60 тон). Встановив 41 світовий рекорд.

Маже всі розробки стали серійними
За своє життя створив 52 планери й 22 літаки. Вони майже всі стали серійними.

Був вправним пілотом
Олег Антонов був не лише конструктором, але й вправним пілотом, членом Київського аероклубу. Станом на 1938 рік (як стає зрозуміло з заяви на відновлення польотів), мав 35 годин нальотів у парінні та 7 годин буксирувальних польотів, літав на А-1, Пс-2, А-2, Ш-11, Г-9, Вф-5 та мав посвідчення пілота категорії Б.

Захищав шістдесятників
У листопаді 1965 року він підписав відкритий лист до ЦК КПРС (Лист 78-ми) з протестом проти політичних репресій щодо представників української інтелігенції і дискримінації української літератури.

Винайшов модель літака короткого злету
Його модель літака короткого злету була запропонована ще у 1951 році. Але до втілення і виробництво через бюрократичні процедури дійшла майже через 15 років. Йдеться про АН-14 «Бджілка», літак, що потребує для злету смуги лиш у 90 метрів.

Мови, спорт і колекціонування
Вільно розмовляв французькою та англійською мовами. Любив теніс та колекціонував практично все, що було пов’язане з літаками.

05 Липня 2021 Підбірки

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити