Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
banner

Герби та символи на одязі Авіації Галичини

Якщо роздивитися наш одяг, можна побачити величезну кількість різних гербів та символів. Це велика частина нашої айдентики, над якою ми доволі довго працювали ще від початку. Звичайно, в одній статті охопити всі нюанси та аспекти наших шевронів не вийде, бо їх таки багато, і вони мають за собою цілу історію. Якщо говорити про одяг, присвячений бригадам, то великою мірою ми намагалися зобразити в сучасному дизайні шеврони цих підрозділів. Нагадуємо, коли ми починали, йшов 2014 рік, початок війни. Тож українська армія, в нашому теперішньому її розумінні і сприйнятті, з сучасною айдентикою і зброєю, ще не відбулася, а лише починала ставати такою. І всі бригади ще мали старі, совкові за суттю і виконанням, шеврони та символи. Тоді ми якраз і мріяли про те, що одного разу побачимо їх гарними, потужними та крутими, якими вони стали зараз). Частина айдентики просто вигадана, як ото в серії «Гуцульська космічна програма». Та все ж є спільні речі, які ми використовуємо частіше за інші. Тож поговоримо про них.

До слова, символіка дивізії СС «Галичина» не є нацистською. Верховний Суд підтвердив постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 23 вересня 2020 року, якою було підтверджено право Українського інституту національної пам’яті стверджувати, що символіка дивізії “Галичина” не належить до нацистської, тобто не є забороненою в Україні.

Лев 

Лев — то такий давній символ, традиційний не тільки для Львова (хоча куди ж без цього)), але і для геральдики загалом. Уособлює силу, мужність та великодушність водночас. У європейській традиції є символом короля або князя. Дуже часто трапляється на історичних гербах — тут і Англія, і Франція, і Норвегія, і Болгарія, і Швеція, і звичайно, середньовічна Русь.

Щодо конкретно нашого лева (того, який є на нашому лого), то це зображення має глибокі історичні корені. В українській геральдиці лев асоціюється саме із Західною Україною. Перший, так би мовити, «прототип» цього лева було зображено на гербі Галицько-Волинського князівства. Це так званий «руський лев». Потім, в різні історичні періоди, цей лев в трошки видозмінених подобах траплявся на гербах Львова, кокардах Січових стрільців, гербі ЗУНР та дивізії «Галичина». Ми хотіли зберегти та підкреслити історичну тяглість та зв’язок зі Львовом і Галичиною, тож цей лев, найвпізнаваніший символ наших країв, просто мусив стати центром логотипу.

Рондель

Такий рондель мають всі країни. По суті це розпізнавальний знак військових літаків. Зазвичай по кольорам чи мотивам ронделі повторюють елементи прапорів чи символів держав. Наприклад, австралійські літаки мають на ронделі кенгуру, Канада — кленовий листок в синьому колі. Великобританія  — лише синьо-біло-червоний рондель, який став супер популярним завдяки субкультурі модів та гурту The Who. 

Цікаво, що практично всі агресивні тоталітарні країни — і Північна Корея, і Китай, і росія, і Білорусь мають замість ронделя зірку — переважно червону і без тла). Зараз Українські Повітряні Сили використовують жовто-блакитний рондель (або жовто-блакитний з якорем, якщо це авіація ВМС). Але вони почали використовуватися нещодавно, з затвердженням нової символіки українського війська, а до того використовувалися в авіації УНР. Тож ми фантазували та подумали, що якщо б таке формування, як Авіація Галичини, існувало насправді, то червоно-чорний рондель (з левом чи тризубом) точно би мав місце серед знаків розрізнення. Тому зараз ми використовуємо обидва варіанти і правдивий рондель  України, і наш уявний галицький).

Тризуб 

Звичайно що тризуб відомий як символ з часів Русі, і, будьмо відверті, до певного часу його варіанти використовувалися та траплялися в різних країнах. Його варіантів протягом історії було достатньо багато. Навіть за часів Русі він пройшов певну еволюцію, доки не став таким, яким ми його знаємо. Але ми використовуємо саме авіаційний тризуб, який був таким історично. Він трохи різниться за формою, має такі гостріші суцільні ножеподібні промені. Саме такі (або майже такі) за формою тризуби наносили на свої літаки пілоти УГА та Повітряні Сили УНР. І ми дууууже тішимося, що зараз саме такий тризуб є частиною офіційної символіки Повітряних Сил ЗСУ.    

На своєму одязі ми часом стилізуємо герб під тематику одягу. Наприклад, на спині поло «10 бригада» чи на поло «Українські соколи».

31 Березня 2021 Цікаве

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити