Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
banner

5 порад як прати теплий одяг

Всі тканини різні, усі потребують певного догляду аби одяг служив та виглядав довго як новий. Це корисно не лише для нас та нашого одягу, зрештою це корисно і для природи — вона і без того має безліч проблем. Це одна з причин чому ми так дбаємо за якість.

 Про лакосту, з якої ми шиємо поло, ми розповімо якось іншим разом. Наразі ж хочемо розповісти про три основні тканини, з яких виготовляється наш теплий одяг — тринитка, двонитка та фліс.

Тринитка — це щільна та тепла тканина, з якої ми шиємо худі, світшоти та дитячі штани. Ця трикотажна бавовняна тканина, одна з різновидів футера — має в своєму складі міцну футерну нитку. Лицева сторона та середина геть різні: лицева гладка, а внутрішня — така собі кудлата. Тому тринитка тепла, приємна до тіла, витривала та добре тримає форму. За ці характеристики ми обираємо її для нашого одягу. 

Що вирізняє тринитку, з якої ми шиємо теплий одяг  — так це те, що ми використовуємо переважно стрижену тканину. Вона має коротший ворс з внутрішньої сторони (власне тому і називається стриженою). Вона практичніша, значно менше валяється (тобто менше утворюється ковтунців). Єдиним негативним моментом є короткострокове випадіння мікроворсу. Тобто якщо ви одягнете світлу футболку під темніший худі чи світшот, буде здаватися, ніби футболка отримала колір худі. Ця короткотривала проблема зникає після першого прання, а ворс, що передався на інший одяг, можна легко зібрати валиком. 

Двонитка — це тканина, з якої ми робимо лонгсліви для дорослих. Це також бавовняна трикотажна тканина, але трошки відмінна. Вона менш тепла і краще тягнеться, бо має у своєму складі нитки еластану. Це не тільки дає легкий ефект стретчу, але й робить тканину менш схильною до утворення заломів, що, певна річ, зручно для носіння . 

Фліс — третій матеріал в нашому арсеналі. З нього ми шиємо кігурумі (піжами-комбінезони). Це супер тепла тканина, вона синтетична і служить дуже довго, а ще відводить піт — не даремно багато туристичного одягу, який повинен зігрівати, роблять з флісу. Така собі сучасна альтернатива шерсті. 

Увага! Речі, на яких є стрічка-липучка, або велкро стрічка потрібно прати в застібнутому та вивернутому вигляді. Всі застібки при цьому мають бути закриті, щоб велкро стрічка не пошкодила тканину. Додатково виріб можете помістити в спеціальний мішечок для прання.

То як доглядати за речами з цих тканин? Що у догляді є спільного та відмінного?

З точки зору відповідального ставлення до довкілля (і дбайливого ставлення до тканин) рекомендації загалом такі: 

– прати за температури 30 градусів коротким циклом прання (30-40хв). Так тканина не піддається зайвому температурному впливу, не втрачає колір та не деформується. Зберігають свою цілісність принти та не линяють інші декоративні елементи. Не періть одяг на делікатному режимі, адже він змочує одяг і це теж може спричиняти линяння.

– з тих самих причин не рекомендуємо користуватися інтенсивним механічним віджимом — під час віджиму волокна тканини деформуються та руйнуються швидше.

– прасуючи речі, ви споживаєте багато електроенергії. Двонитка та тринитка доволі важкі, тому якщо сушити їх у розкладеному вигляді — вони самі випростаються. Щодо флісу, то, прасуючи його необережно, можна наробити дірок — адже синтетика нестійка навіть до не дуже високих температур. Тож ми не рекомендуємо його прасувати взагалі. Речі з флісу також можна просто розвісити і на виробах не буде заломів. 

– відбілювачі згубно впливають на теплі кольорові речі, залишають плями на тканині, вимивають колір. Тому, якщо ви хочете зберегти річ, їх використовувати не варто. Якщо вже сталась халепа і ви поставили жирну пляму, радимо використовувати неагресивні плямовивідники. 

– не замочуйте речі  і не залишайте їх лежати мокрими у пралці після прання (особливо речі з принтами та вишивкою), бо в основі тринитки та двонитки — бавовна, яка гірше за синтетику тримає колір. При замочуванні колір може полиняти, а при довгому лежанні у мокрому стані – можуть полиняти принти чи шкіряні елементи фурнітури. Тож ліпше локально на плями нанести неагресивні плямовивідники і прати далі звично при  30 градусах.

Пам’ятайте також, що тринитка має певну мінімальну стійкість до іскор чи відкритого вогню, але флісовий одяг зовсім не надається до того. Лише однієї іскри вистачає, щоб зробити у флісі дірку за неповну секунду часу. Тож якщо ви взяли кігурумі на природу, щоб ввечері було тепліше біля вогню, то ліпше не треба — залишіть його чекати на свого господаря вдома).

 Доглядайте відповідально і речі служитимуть вам довго) 

24 Березня 2021 Поради

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити