Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
banner

Фрегат Гетьман Сагайдачний — флагман ВМС України

Кращий корабель ВМС народився 4 липня 1993 року. У цей день на Сагайдачному вперше підняли прапор України. У 2014 році, коли Україна втратила більш ніж половину своїх кораблів, «Гетьман Сагайдачний» не зрадив присязі, вийшов з окупованого півострова та з того часу базується в Одесі.

Частина команди мешкає просто на фрегаті, частина на суші. Як стається алярм, мають до години часу, би вийти в море при повному озброєнні.

Фрегат «Сагайдачний» має усе необхідне для того, аби перебувати у морі протягом місяця. Тут є хлібопекарня, а також установка для опріснення води. Вона здатна переробляти 5 тонн морської води на питну.

«Сагайдачний» — доволі потужний корабель. Має 5 дизель-генераторів, кожен по 500 кВт, і чотири турбіни. Загалом «під капотом» має 56 тис. кінських сил. Завдяки такій потужності може розвинути швидкість до 32 вузлів — десь 60 км/ годину. Певно що на морі та швидкість сприймається геть інакше ніж на суші).

Найстаріше озброєння на борту — «сорокап’ятка» 1943 року… Колись такі стояли на радянських субмаринах, а нині вона стріляє лиш салютами, як зустрінуть в морі судно з високопосадовцями на борту.

Решта зброї троха серйозніша) Основний калібр флагмана ВМС України — автоматична установка АУАК – 100, яка пуляє снаряд на відстань до 25 км. Швидкострільність — один набій на секунду. Ця установка може знищувати надводні цілі, берегові укріплення та навіть повітряні цілі на висоті до 15 км.

Є і протиповітряна зброярка — зенітно-ракетний комплекс «Оса», який захищає від ракет та повітряних атак.

А ще фрегат «Сагайдачний» має торпеди, по дві тонни кожна. Вони розвивають швидкість 45 вузлів (приблизно 81 км / годину) на поверхні та 40 вузлів під водою. Можуть пуляти на відстань 20 кілометрів. І то ще не рахуючи установок з глибинними бомбами, які призначені для знищення морських човнів та оборони від ворожих торпед. Короче, є чим дати по зубах при нагоді.

От такий він, флагманський фрегат ВМС України «Гетьман Сагайдачний». Футболка з цим потужним красенем тут.

UPD за 27.03.2023 : Під час російського вторгнення в Україну 2022 року фрегат перебував на ремонті в порту Миколаєва і 3 березня 2022 року був частково затоплений для уникнення захоплення ворогом. “Командир флагману ВМСУ виконав наказ затопити корабель, щоб фрегат “Гетьман Сагайдачний”, який перебував на ремонті, не дістався ворогу. Важко уявити більш складне рішення для мужнього воїна та всієї команди. Але ми збудуємо новий флот. Сучасний, потужний. Головне зараз – встояти”, – написав Рєзніков у своєму зверненні.

14 Червня 2021 Цікаве

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити