Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
banner

Уляна Барабаш: “На наш одяг реагують так: “Ого, це українське?!”

Стартап зі Львова вдягнув урядовців та зірок у новий український одяг, присвячений українській авіації.

Стартап – це молода компанія, що тільки виходить на ринок, використовує в роботі принцип інноваційності і має обмежений набір ресурсів. Як такій компанії стати успішним бізнесом, роблячи при цьому новий для нашого ринку якісний український продукт та конкуруючи з дешевшим масовим виробником? Aviatsiya Halychyny – стартап зі Львова, який вирішив ризикнути і в непростий час, понад рік тому, запустив виробництво якісних поло, присвячених українській авіації. Як кажуть засновники стартапу, у них дві великі цілі: довести, що українське – не менш якісне за відомі бренди, і нагадати про українську авіацію, нові цінності та нову якість нашої армії. Зі співзасновницею стартапу дизайнеркою Уляною Барабаш говоримо про те, як велику ідею зробити реальністю.

– Уляно, як все починалося?

– Захотілось робити щось значуще, адже в нашій країні час великих змін. Раніше я займалась приватними замовленнями, конструювала одяг, але завжди мріяла зробити щось масштабніше, щось з великим змістом. І ми з друзями, зокрема зі співзасновником Холдингу емоцій!FEST Юрком Назаруком, вирішили створити Aviatsiya Halychyny, «бренд одягу для тих, хто відчуває крила за спиною, або хотів би». Тим більше, Юрко розвиває авіацію і багато літає, тож тема не випадкова.

Одразу вирішили, що не будемо брати китайські футболки і наносити на них тематичні малюнки. З нуля ми розробили унікальні поло, пропрацювали всю ідентику, кожен шеврон і кожен шов. Усі поло присвячені авіапідрозділам Західної України: 114-й бригаді тактичної авіації (Івано-Франківськ), 7-му (Бреславльському) окремому полку армійської авіації, 7-й бригаді тактичної авіації імені Петра Франка, 16-й бригаді, а ще Міжнародному аеропорту «Львів», галицькому повітроплаванню і напівлегендарній Гуцульській космічній програмі.

Зараз маємо 12 видів поло у різних кольорах, є чоловіча, жіноча і дитяча колекції. І працюємо над новими моделями. Скоро вийде серія, присвячена авіазмаганням AirRace, а також поло «Серафим», створене разом з відомим художником Андрієм Єрмоленком.

– Чому Aviatsiya Halychyny стартувала саме з поло?

– Перш за все, це одяг, звичний для пілотів. Європейський ринок поло доволі дорогий. До нас дуже часто якісні поло приходять у секонд-хенди чи стоки. То чому б не почати шити і вдягати українські?!

– До того, як ти почала шити поло про авіацію, ти взагалі мала якусь справу з нею?

– Ні. Але на 30 років мені подарували політ. Мене з закритими очима відвезли на летовище, посадили в літак. Це був двомісний літак, попереду був пілот. Він дозволив мені самій зробити «бочку» і «мертву петлю». І я це зробила сама! Це незабутньо!

– Поло у нас не шиють, бо це складно і дорого?

– Пошиття не дуже складне. Тим більше, коли команда хороша і всі одне одного розуміють, як у нас. Зі ще одним нашим дизайнером Михайлом ми сідали, малювали поло, я переносила це на папір і потім шила поло. Складність у тому, аби зробити конкурентний продукт, адже ми шиємо поло з тієї ж тканини, що й поло відомих світових брендів, але в Україні цієї якісної тканини немає.

 

– Оскільки поло повністю розроблені з нуля, напевно, не лише з тканиною були складнощі?

– О-о, багато що було складно зробити. А ми ж стартап з обмеженими ресурсами! Напевно, якби ми не були такі затяті, то здались би ще на початку. Наприклад, тканина, про яку я згадувала, лакоста: в Україні її роблять зовсім не тої якості, що нам треба. А випробувати її не так просто: масові виробники пропонують замовляти одразу від 160 кг тканини, а це 520 м трикотажу! Важко собі таке дозволити, коли ти стартап і коли треба зробити тільки дві-три моделі на пробу! На щастя, ми знайшли якісну тканину в Туреччині.

 

Знайшовши тканину, ми не змогли знайти фабрику, яка б робила такі комірці, які нам підходять. Та й якби знайшли, міні-партію комірів «на пробу» ніхто не погоджується робити. Знову, здавалось би, глухий кут. Але ні, ми зробили їх самі! Довго їх тестували: дублювали, прали багато разів, прасували, і з десятка різних обрали найкращий дубляж, з яким зараз працюємо. Ще у нас на поло багато вишивки і малюнків. Уявіть собі, з багатьох фірм у Львові ми лише в однієї отримали необхідну якість вишивки!

 

Власне, це особливість старт­апів – треба мати дуже велике бажання і бути дуже наполегливим. Адже з першого разу переважно не вдається! На жаль, багато фірм навіть не намагаються заманити тебе якістю чи гнучкістю. Просто хочуть нажитися і далеко не завжди дають добрий результат. Маленькі ж партії замовлень коштують значно дорожче і просто невигідні. Сподіваюсь, це скоро закінчиться! Настав час нової якості, незалежно від того, що ти робиш. Інакше ти не маєш майбутнього!

 

– А як побудувати виробничий процес, аби він був не надто затратний…

 

– Розкрій відбувається у нас в цеху. Потім веземо деталі на друк та вишивку. Звичайно, усі процеси хотілося б мати у себе, це було б швидше, зручніше, але такі реалії для українського стартапу.

 

Бізнес, особливо молодий, зараз мусить підлаштовуватися під умови ринку, не завжди легкі і прозорі. Напевно, це не всім під силу, адже ти зараз рахуєш кожен гудзик, кожну нашивку, кожен комірець. Ти ще не можеш оперувати промисловими обсягами. Але ми потроху стаємо виробництвом. Тож коли у тебе в цеху працює вже 12 людей, то мусиш вчитися мислити масштабно і рости.

 

– А хто носить поло Aviatsiya Halychyny? Хто ваш головний клієнт?

 

– Завжди приємно бачити свій продукт на інших. Раніше, коли я шила індивідуальні замовлення, то могла почути чи не почути «дякую» від конкретної людини, а зараз відкрив Facebook – а там люди в наших поло! Вражає, коли це ті, кого знає вся країна, наприклад, політик Андрій Шевченко. Особливо мені запам’ятався ведучий «5 каналу» Віталій Гайдукевич, йому дуже пасує наше поло. А ще бачила Фагота з ТНМК у нашому «Змієборці»! До речі, поло ми передали і для президента.

 

– Ти ще згадувала про дитячу колекцію? Що ще цікавого готуєте?

 

– Якщо ми позиціонуємо себе як бренд одягу, то має бути й дитячий одяг. Коли ми почали робити дитячі поло, побачили, наскільки вони милі і красиві. Всім так подобаються! Хочемо дати людям не лише поло. Звісно, будуть поло на довгий рукав, штани, худі, куртки – все, пов’язане з авіаційною тематикою, схоже на одяг пілотів. Також готуємо цілу лінію аксесуарів: ремені, кепки, сумки та багато іншого. Вони також будуть з ідентикою нашої авіації. Подивимось, що будуть краще купувати. Ми стартап і не можемо просто нашити купу всього, ми рахуємо кожну річ.

Окремої зимової колекції ми не готували, вирішили не дотримуватись дуже чіткого розмежування колекцій на сезони. Якщо ми придумали щось нове, то не мусимо чекати відповідного сезону, аби його показати. Хочемо, аби наш одяг надихав і робив літунську професію популярною. Не думаю, що ми за рік змінимо повітряні війська. Може, років через 10, але ми віримо в це. Пригадую, колись у нас було так багато пілотів, і це було дуже круто. Я б дуже хотіла, аби армія стала такою, якою можна пишатися!

 

– А справжні пілоти вдягають ваші поло?

 

– Так, і це особливо приємно! Якщо туристи купують наші поло часом як сувенір чи символ України, бо там багато символіки, то пілоти роблять цей вибір усвідомлено. Для нас це має велике значення.

 

У нас зараз є магазин на площі Ринок, я часто ходила туди, дивилася, хто купує, слухала, про що питають. Помітила, що наш одяг відкриває в людях пілотів! Кожен чоловік, який заходить у магазин, одразу починає розповідати, що він льотчик, що він колись літав, служив, бачив якісь літаки. Тож ці поло справді працюють як промоція авіації. І саме так ми можемо допомогти нашій авіації відродитися. Принаймні почавши розповідати про неї!

 

Бачили наші поло і за кордоном, але діаспора виявилась трохи інертною. Можливо, якби там був магазин, вони б купували активніше. Очевидно, вони живуть в іншому ритмі, важко працюють. І, може, поки не вірять, що, перебуваючи десь у Європі чи США, варто купувати щось українське. Або не знають, що це українське – не гіршої якості, ніж відоме європейське. Здається, в діаспори досі є думка, що нас тут треба ще вчити і вчити. Сподіваюсь, цю думку ми змінимо.

 

– Тобто людей дивує, що такі якісні речі шиють у нас?

 

– Так! Дехто взагалі не вірить, що це Львів. Але все змінюється. У нас є дуже багато активних людей, які вже давно відірвались від минулого, мають цікаві ідеї і роблять щось якісне. Треба це показати світові!

 

– Ти вважаєш свій стартап успішним? Що взагалі треба для успіху, коли починаєш такий проект?

 

– Зробила для себе висновок, що труднощі ведуть до успіху. Коли легко – розслабляєшся, і тоді все закінчується. А нам просто не було!

 

Впевнена, не обов’язково робити щось на дуже актуальну чи наболілу тему. Але ідея має бути близька і зрозуміла усій команді, це має бути історія, в яку віриш. Це обов’язково, вірити повинні всі. І якщо хтось один сумнівається, на це мають зважати інші. Дуже важливе спілкування, робота над деталями, удосконалення і результат, який мав би задовольняти усіх. Тоді ти робиш річ, за яку ти готовий стояти горою.

 

– В останні роки багато хто заробляє на патріотичному тренді. Часто просто наносять патріотичні принти на китайські футболки. Бачиш у них конкурентів?

 

– Ні, такі речі закінчуються. Це було на часі, люди заробили, але їм вже варто починати займатися чимось новим. У них нема виробництва, у них немає високої якості. Ми пішли іншим шляхом. Так, можливо, здавалось, що ми також у цьому патріотичному тренді, але ми близькі до подій сьогодення і водночас бачимо, куди рухатися. Авіація – це дуже широка тема. Адже є багато людей, які показали Галичину світу саме як авіатори. Тим більше, ми живемо у Львові і маємо багато про що розповісти. У цьому місті цікаві теми, здається, не вичерпуються.

 

Високий замок

11 Грудня 2015 Інтерв'ю

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити