Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
banner

Кращі фільми про авіацію

Авіація бентежить не лише пілотів, але й акторів, режисерів. Тож не дивно, що кіноіндустрія в усі часи приділяла багато уваги літальним апаратам. Маємо підбірку з 10 фільмів, які так чи інакше стосуються авіації та всього, що є коло неї.

Міцний горішок 2

Фільм 1990 року, друга частина про пригоди детектива Джона МакЛейна. Усі події відбуваються або в аеропорті, або на борту літака. Фільм дає змогу зрозуміти багато чого щодо роботи та функціонування аеропорту як системи, висвітлює купу проблем, з якими стикають пілоти та диспетчери. Ну і небезпек, звісно. Звичайно, це все на тлі терористів, стрілянини та порятунку світу від фахівця в цій справі Джона Мак Лейна. 

Мідуей 

Коли японці здійснили наліт на Перл-Харбор, це була лиш частина великої спланованої операції, наступною крапкою в якій повинен був стати Мідуей. Фільм власне розповідає про захист американцями порту Мідуей, має сцени повітряних боїв з японськими авіаторами та дає можливість уявити, що ставалося (або могло статися) з пілотами, які опинялися у воді під час морських боїв.

Апокаліпсис сьогодні

Загальновизнаний шедевр Френсіса Форда Копполи 1979 року, який зібрав величезну кількість крутих акторів, як загальновизнаних, так і відносно невідомих. Серед них: Мартін Шин (батько Чарлі Шина), Марлон Брандо, Деніс Хоппер, Глен Вокен (брат Крістофера Вокена), Роберт Дюваль, Гаррісон Форд та Лоренс Фішберн (знаменитий Морфіус з «Матриці», який зіграв тут свою другу кінороль, на той час, у 18 річному віці). Попри те, що фільм загалом не про авіацію, а про війну у В’єтнамі та певною мірою про внутрішню еволюцію головного героя, сцени вертолітного бою, точніше атаки повітряної кавалерії, навряд чи перевершив хоч один сучасний фільм, незважаючи на усі новітні технічні прийоми, які з’явилися за останні 40 років.

Аеронавти

Крутий фільм про найромантичнішу та найнебезпечнішу сторінку історії авіації — повітряні кулі.
Фільм знятий на основі реальної історії, хоча і не є ані документальним, ані історично достовірним. Хоча, дійсно, історичний політ на повітряній кулі британських аеронавтів Джеймса Глейшера та Генрі Коксвелла 5 вересня 1862 року мав місце. Вони побили світовий рекорд висоти польоту на той час, досягнувши приблизно 11 887 метрів. Фільм певною мірою романтичний та наївний, але дає уявлення про польоти на бальоні.

Битва за Британію

Це, напевно, одна з найбільших авіаційних битв за всю історію людства (і всю історію воєн). Коли Німеччина захопила практично всю Європу, вистояла лише Британія, яка, попри всі негаразди, вперто будувала літаки та виборювала свою незалежність у багаточисельних повітряних боях. Фільм знятий 1969 року і в цьому його сила. Дуже відчувається, що до створення долучилися люди, які пам’ятали, як воно було насправді. У стрічці багато оригінальних речей — від літаків та озброєння до форми пілотів та інших героїв. Фільм, який був би неможливим, якби його знімали на кілька десятків років пізніше.

Зроблено в Америці

Знову Том Круз, хоча вже і не такий молодий. Стрічка про історію висококласного пілота, який був завербований американським урядом для підпільних операцій, а в результаті возив контрабандний кокаїн для картелю Пабло Ескобара. Тут багато цікавих пілотських фішок, як от співвідношення довжини злітної смуги та ваги літака і таке інше.

Пастка – 22

Відносно новий мінісеріал, знятий 2019 року та зрежисований Джорджем Клуні. З’являється в кадрі і він сам, граючи роль неадекватного офіцера, який займається тим, що між бойовими вилітами доводить пілотів та штурманів до сказу стройовою підготовкою, заставляючи марширувати, тримаючи руки та ноги під певним кутом) Але насправді фільм великою мірою антивоєнний. Головний герой ніяк не може вигадати, яким чином йому «відкосити» від вилетів. Норма годин нальоту постійно змінюється, а єдиний спосіб перестати літати — це видатися божевільним. Фільм переповнений сцен повітряних боїв. Окрім жахів війни, які тут показані місцями аж занадто реалістично, дає доволі повну картину про те, як відбувались повітряні бої під час Другої світової. А також — якою була робота та місія штурмана на повітряному судні, наскільки були відважними люди в той час, бо ж зважувались піднімати в небо такі машини.

Повітряний бій (Тінь у хмарах)

Певною мірою фантастичний фільм, усі події якого відбуваються на борту американського винищувача періоду Другої світової війни. І хоча стрічка швидше не безпосередньо про пілотів, але загальний антураж та костюми, декорації дуже атмосферні. Та і загалом сценарій та режисура круті (це так, щоб не спойлерити).

Топ ган

Класика кіно про пілотів-винищувачів. Молодий Том Круз, велика кількість літунських сцен, любовна історія на фоні, конфлікти з керівництвом. Певною мірою саме ця стрічка стала шаблоном, по якому знімають картини і досі. Але класика є класикою.

Летюча машина братів Райт (документальний фільм)

Приблизно годинний документальний фільм. Американські ентузіасти льотної справи вирішили відстворити увесь шлях братів Райт — від першого запущеного повітряного змія до моторного літака. Аби краще зрозуміти, яким саме чином піонери авіації вдосконалювали свою ідею та змогли подарувати людству один з найцікавіших та найвизначніших винаходів — літак.

 

20 Травня 2021 Підбірки

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити