Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
banner

М-65 — від Штатів до України

Трохи з історії культової куртки, що з’явилася (як і багато іншого одягу) як частина американської військової форми, а нині є невід’ємною частиною міських пейзажів від Нью-Йорка до Токіо.

Попередниками М-65 були кілька моделей польових курток. Перша з них  — М-43 (цифра у маркуванні вказує на рік впровадження) — прийшла на зміну незручним «Курткам Парсонса». Ці куртки виготовлялися з бавовни і попліна, і в них було холодно взимку і жарко в теплу пору року. У 43-й моделі з’явився відчіпний підклад, зручні кишені і гудзики на рукавах. Ця модель сподобалась солдатам набагато більше, тож вона затрималась надовго, а наступні модифікації — М-50 та М-51, принципово нових елементів не отримали. 

Нова куртка М-65 вже була принципово іншою. Вона призначалася для військових, яких відправляли до В’єтнаму з його вологим дощовим кліматом. Окрім нової зручнішої форми коміра та зіпера замість ѓудзиків, куртка отримала металеві кнопки на кишені та клапан поверх зіпера. Крім того, це була перша модель, в якій комір застібався на липучку, а в самому комірі з’явилася характерна кишеня з легким капюшоном, який рятував солдатів від дощів у джунглях. Модель одразу вийшла в багатьох кольорових рішеннях: крім класичного оливкового кольору, лінійка мала чорний, хакі, темно синій (navy blue) та woodland (лісовий камуфляж).

 З середини 60-х і до сьогодні куртка фактично не зазнала суттєвих змін, отримала безліч модифікацій, потрапила до багатьох культових фільмів і, мабуть, ще не скоро вийде з моди.

Нам теж стало цікаво створити свою версію М-65. Зрозуміти, що свого ми можемо додати до цієї моделі. 

Звичайно, основна логіка та фасон залишились без змін: чотири кишені, високий комір — стійка, що защіпається на липучку та має прихований капюшон, ті самі стяжки в талії, штучні погони і захист для рук там, де закінчуються рукави. Але ми забрали можливість відщіпнути підклад (бо це все ж таки не військова куртка). Зробили капюшон об’ємнішим та, відповідно, зручнішим, аби міг налізти навіть поверх шапки чи кепки. Хлястик із липучками на комірі більший, щоб можна було зручно защіпати його навіть у рукавицях. Клапани кишень відрізняються на нижніх та верхніх кишенях задля зручнішого використання. А усі зіпери з тих самих причин мають подовження на бігунках.

Декоровано нашу М-65 принтами з серії «Летючі козаки» (по суті куртка з’явилася саме в часи існування бригади). Задрук на підкладі розповідає про історію бригади.

01 Лютого 2021 Цікаве

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити