Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
banner

Санавіації в Україні бути!

Львівська область – перша в Україні, де стартує пілотний проєкт аеромедичної допомоги. Починаючи з 1 квітня, львівські бригади санавіації будуть обслуговувати сім областей: Львівську, Закарпатську, Івано-Франківську, Волинську, Рівненську, Тернопільську і Чернівецьку.

Що таке санавіація?

Санітарна авіація відповідає за надання екстреної медичної допомоги в умовах поганої транспортної доступності або значної віддаленості від медичних установ, а також для швидкого транспортування хворих і постраждалих, коли цього вимагає їх стан.

Санавіація виникла після Першої світової війни. Ще тоді літаки почали оснащувати всім необхідним для того, аби рятувати життя і доставляти поранених туди, де можна надати якісну медичну допомогу. Під час Другої світової війни санітарна авіація почала працювати  в авіаційних підрозділах більшості воюючих країн, хоча і в невеликих масштабах.

Зараз, з появою і поширенням гелікоптерів, котрі не вимагають присутності злітної смуги, останні часто використовуються для цілей санавіації. Вантажопідйомність, герметичність салону літаків, а також технічна можливість оснащувати авіатранспорт всім необхідним для порятунку життя та безпечного транспортування хворих та поранених дають все більше можливостей санавіації.

Санавіація в Україні

Першими літаками на теренах України, що були сконструйовані для цілей санавіації були моделі пасажирських літаків К-1, К-2 і К-3, розроблені Костянтином Калініним. У 1920-х роках Калінін, працюючи на авіаремонтному заводі в Києві, спроектував одномоторний чотиримісний моноплан К-1, який у 1925 році вперше піднявся в небо і був допущений до використання в цивільній авіації. Після цього Калініна запросили до Харкова в якості головного конструктора для створення п’яти літаків під замовлення “Укрповітрошляху” для використання в санавіації. Літак К-2, виготовлений 1927 року, став звичайним п’ятимісним пасажирським літаком, а К-3 – вже першим спеціалізованим санітарним літаком. Літак був розрахований на розміщення двох пацієнтів на ношах, а також медичного працівника, при дальності польоту літака з повним навантаженням в 680 км.

Згодом для потреб санавіації почали використовувати Ан-2, спроектований під керівництвом Олега Антонова. Біплан мав широке застосування, як для потреб цивільної, так і для військової авіації. Одна з модифікацій — Ан-2С була розроблена спеціально як санітарний літак, в якому можна було перевозити до шістьох поранених на ношах. Салон літака було також дообладнано аптечками, поїльником та переносним санвузлом.    

До 1977 року в таких санітарних літаках не було можливості проводити медичні маніпуляції чи реанімацію поранених і хворих. Відтак було створено літак Ан-26М “Рятівник”, який вже був оснащений медичною апаратурою, котра дозволяла проводити на борту невідкладну реанімаційно-хірургічну допомогу. У відсіках вантажної кабіни літака були апарати штучного дихання, подачі наркозу, переливання крові тощо.

На початку 2000-их на базі Ан-26 було створено медичну версію літака Ан-26 “Vita”. Потреба в такому “літаючому госпіталі” була усвідомлена через збройні конфлікти минулих десятиліть у світі. Це літак з відповідною спеціалізацією і відділеннями (операційну, реанімацію, окремі відсіки для медперсоналу і побутових потреб) дає можливість надавати повноцінну медичну допомогу на борту. Вмістимість — чотири лежачих важкопоранених або 12 сидячих пацієнтів. Для безперебійного надання медичної допомоги літак оснащений додатковою силовою установкою (генератором). Літак є на озброєнні 456-ї авіаційної бригади Повітряних Сил ЗСУ. До початку війни в 2014 році єдиного медичного літака було достатньо для виконання рятувальних операцій. 

Запуск санавіації в Україні і у Львові зокрема

З 1 квітня стартував проєкт з аеромедичної евакуації пацієнтів у Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Волинській, Рівненській, Тернопільській та Чернівецькій областях. Для реалізації проєкту на Львівщині відповідними рішеннями МВС та Національної поліції України виділили два сучасні гелікоптери. Пілотний проєкт реалізовують на базі обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Його керівник Андрій Васько 19 березня оглянув у Києві вертоліт Airbus Helicopters H135, на якому планують працювати медики. Наразі на Львівщину прибув багатоцільовий вертоліт ДСНС України Eurocopter EC 145. 1 травня 2021 року до проєкту приєднається Київщина. Загалом по всій Україні буде працювати більше 40 гелікоптерів. З них, 21 моделі Н225 — найбільші вертольоти в світі, які мають вантажопідйомність понад 10 тон.

Як це буде працювати?

Найперше на виклики будуть прибувати каретки швидкої допомоги, котрі транспортуватимуть пацієнтів до місця посадки гелікоптера. За словами Андрія Васька, дислокація буде в Городку. Гелікоптер обслуговуватиме МВС, а Центр екстреної медицини катастроф відповідатиме за медичне обслуговування пацієнтів. Крім транспортування хворих і надання медичної допомоги, гелікоптер забезпечуватиме доставку органів для трансплантації.    

Ціль проєкту — збільшити шанс на виживання пацієнтів у критичних ситуаціях. За свіжими новинами можна стежити на фейсбук сторінці Львівського Обласного Центру Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф

02 Квітня 2021 Цікаве

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити