Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
banner

Ірина Вихристюк. Лимани, птахи та боротьба з браконьєрами

Тузлівські лимани — ланцюг із 13-ти лиманів у межиріччі Дунаю та Дністра. Цю місцевість називають «пологовим будинком Чорного моря», оскільки тут величезні ресурси для відтворення біологічного різноманіття. Проте сьогодні лимани, де ще вчора була вода, риби та птахи, перетворюються на пустелю. Так сталось тому, що злочинне угрупування браконьєрів засипало водні протоки між лиманами та Чорним морем. Про це ми вже писали тут, а тепер вирішили поспілкуватись з Іриною Вихристюк, директоркою Національного природного парку «Тузлівські лимани».

Чому важливо врятувати Тузлівські лимани?  

Тому що Тузлівські лимани — це унікальні природні екосистеми узбережжя Чорного моря і є важливим елементом екологічної мережі дикої природи України та Європи. Тузлівські лимани — водно-болотні угіддя міжнародного значення*. Вони виконують  важливі екологічні функції для біосфери та надають специфічні екосистемні послуги: формування мікроклімату, очищення повітря та води, утримують вологу, підтримують біорізноманіття, продукують природні ресурси та харчі для фауни.

  *Щорічно 2 лютого у світі відзначається День водно-болотних угідь (ВБУ), започаткований з нагоди ухвалення Конвенції з водно-болотних угідь, яка була підписана 2 лютого 1971 року в місті Рамсар (Іран). Початкову мету Рамсарської Конвенції — збереження водно-болотних угідь як середовища для водоплавних птахів, було розширено і сьогодні вона охоплює всі аспекти збереження водно-болотних екосистем і збалансованого використання їхніх ресурсів.

Скільки пернатих гніздиться і поновлює сили на рекреаційних чи заповідних територіях?

Фауна птахів парку налічує 262 види. Важливе значення територія Тузлівських лиманів має для птахів в репродуктивний період. На території парку відмічене гніздування 108 видів птахів (що становить майже 40% від видового складу птахів, що гніздяться в межах України). У міграційний період через парк пролітає майже мільйон птахів. Найбільш вразливими і рідкісними птахами є червоновола казарка, орлан-білохвіст, кучерявий та рожевий пелікани. Пелікани — це частинка екосистем ВБУ. Вони допомагають підтримувати баланс у ній. Цей природний баланс дуже крихкий і надзвичайно важливий як для дикої природи, так і для людей.

Які ще потреби зараз є у Парку, як можна долучитись, щоб допомогти? 

Головна потреба парку — це придбання спецзасобу для підтримання водообміну між Чорним морем та Тузлівськими лиманами. Адже водообмін — це постійний рух води та насичення її киснем. Водообмін — це міграція для різних видів риб та інших гідробіонтів. Чорне море — це материнська екосистема для Тузлівських лиманів і тому зв’язок між ними повинен бути постійним.
Зарах ми збираємо кошти на придбання спецзасобу (екскаватору) для проведення аварійно-відновлювальних робіт, які бажано провести у лютому-березні.
Є й інші потреби щодо належного функціонування природоохоронної установи. Серед них забезпечення служби державної охорони (спецзасоби захисту, обладнання для стеження, транспорт для пересування по важкодоступним ділянкам Парку),  адже першочергово ми маємо налагодити належну охорону території Парку, щоб створити умови для життя Природи без антропогенного впливу.

Потрібні ресурси для інформаційно-охоронних знаків, для проведення освітніх заходів для дітей.
Допомогти Парку можна ставши волонтером, другом Парку або благодійником. Волонтери можуть долучатися до виконання природоохоронних заходів за напрямками: охорона, наукова діяльність,  рекреаційна і освітня. Підтримати можна необхідним обладнанням та фінансами — у нас на сайті та сторінці ФБ є реквізити благодійного рахунку установи.

Який стан Тузлівських лиманів сьогодні? 

Сьогодні в природних екосистемах Тузлівських лиманів — справжня зима. Завдяки опадам (дощ, сніг) рівень води піднявся і до нас на зимівлю прилетіло біля 25000 водоплавних птахів! На піщаному пересипі, завдяки різноманітній рослинності мешкає і харчується близько 5-7 тис. горобцеподібних птахів. Орлани–білохвости – небесні ісполіни вже починають формувати пари й готуються до гніздування. І кожного дня відчувається подих весни…

 

 

08 Лютого 2021 Інтерв'ю

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити