Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
banner

Врятувати Тузлівські лимани

UPD: Збір закрито. Триває збір на ініціативу Тузлівські лимани 2.0

Чи знаєте ви, що в Україні найбільша у світі популяція рожевих пеліканів?

Рожевий пелікан — то донедавна рідкісний птах. На початку 1990-х у світі було менш ніж 10 тис особин. Нині популяція росте, не в останню чергу завдяки природі півдня України. Зараз рожевого пелікана занесено до Червоної книги.

Щоліта тут збирається близько 30 000 пеліканів лише цього виду. Тут — це в Національному природному заповіднику «Тузловські лимани». Це цілих 13 лиманів у межиріччі Дунаю і Дністра. Унікальне місце, і не лише через рожевих пеліканів. Загалом тут, крім рептилій, плазунів та звірів, проживає 260 видів птахів та аж 700 видів рідкісних птахів.

Проте зараз маємо правдиву біду: лимани помалу перетворюються на пустелю. Переважно, як то зазвичай буває,  через людську дурість та байдужість. Браконьєри засипали протоки, які єднають лимани із Чорним морем, натомість зробили вузенький канал, перегороджений пастками для риби. І проблема не лише в тотальному винищенні риби. Через відсутність протоків обміліли величезні території, майже 5 тис. гектарів. Крім того, вітер розносить морську сіль, яка залишається на дні лиманів, та перетворює грунти в непридатні для рослин. А відтак —  і для тварин та птахів, адже площі мілководь, де годувалися і мешкали птахи, також зменшилися. Тож Україна має дуже близьку можливість втратити не тільки унікальне місце, але й таких чудових та екзотичних летючих красенів, як пелікани.

Першими почали бити на сполох працівники парку. Писали звернення, закликали журналістів….. Але, як це часто буває, у відповідних служб та міністерств знайшлися більш цікаві справи, ніж рятувати нашу Амазонію. Тож вирішили спробувати самі собі дати ради.

Єдиний спосіб вирішити проблему — це відновити протоки самостійно. Для цього треба купити спеціальний екскаватор (на який, власне, фінансування в держави не знайшлося) — Warynski 415. То таки дужий направду великий колєга, який один може проорати ті протоки як має бути.  Коштує таке щастя 450 000 грн. Саме збиранням коштів зараз і зайняті ті, кому небайдужі Тузловські лимани.

Ну і, звичайно, що ми вирішили долучитися до такої справи. Адже нам не байдуже ні до нашої природи, ні до летючого братства) Тому маємо спеціально розроблені до тої акції благодійні футболки з пеліканами, і 200 гривень з продажу кожної футболки ітимуть на порятунок ліманів і птахів як їхніх основних мешканців.

Якщо б було бажання долучитися до порятунку лиманів, футболку можна замовити тут. 

А допомога в тій справі точно не завадить.

 

*Фото взяте з проекту Ukraїner

13 Січня 2021 Спецпроекти

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити