Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
05.10.2023
Цікаве

Розбираємось, як працюють FPV-дрони

І чому важливо донатити на них прямо зараз
eye114388
star15

Такої кількості БпЛА, яку застосовує Україна зараз, не використовували ще у жодному збройному конфлікті в історії. Дрони вже не просто помічники розвідки, піхоти та артилерії, а й цілком самостійні бойові одиниці, на «гвинти» яких лягає розвідка, скидання боєприпасів, дорозвідка, коригування вогню та ще безліч супутніх безпілотницьких справ.

FPV-дрон – одне з найпоширеніших слів в українському інфопросторі зараз. І така слава цілком виправдана, бо за один бойовий виліт ця «пташка» може знищити ворожу техніку, яка в тисячі разів переважає її вартість – аеророзвідники 92-ї ОМБр, наприклад, зовсім нещодавно FPV-дроном за 500 доларів вразили російський танк Т-90, який коштує $4,5 млн. І схожих прикладів безліч.

А ще він без проблем може залітати у вікна, бліндажі, автомобілі та інші важкодоступні місця, куди звичайному коптеру не дістатися і, тим паче, не донести важкий «подарунок».

Аеророзвідник на позивний «Турист» коротко і доступно пояснює нам, як працюють і де застосовуються саме FPV-дрони.

Аеророзвідницька абетка

РЕБ – радіоелектронна боротьба, що включає в себе здобуття інформації про розташування радіоелектронних засобів, систем управління та зброї ворога, виведення з ладу, радіоелектронне придушення, знищення та захоплення.

РЕР – радіоелектронна розвідка, в основу якої входить перехоплення і аналіз випромінювань радіоелектронних засобів ворога.

signature

Розбираємося, у чому різниця між FPV-дронами, БпЛА літакового типу та класичними розвідувальними/корегувальними дронами

– Основу підрозділів, які займаються аеророзвідкою на близькому секторі, а це 0-10 км, складають коптери мультироторного типу заводського виробництва. Це, в першу чергу, цивільні дрони. Є багато компаній, які виготовляють такі, але всі аеророзвідники надають перевагу двом основним – DJI та Autel. Найпопулярніша і наймасовіша на сьогодні модель – це, звичайно, DJI Mavic 3. Слово «Мавік», мабуть, чули вже всі і всі добре знають. Це цивільний дрон, який зазвичай використовується для зйомки, тому має гарну і якісну камеру з великим збільшенням. ЗСУ використовують його як альтернативу дорогим військовим розробкам, оскільки дрон чудово справляється з завданнями розвідки і корегування вогню. А якщо причепити скид, то ще може і скидати невеликі боєприпаси, такі як гранати і ВОГи. Це основа близької аеророзвідки на сьогодні.

Різниця між розвідувальним коптером, і FPV-дроном доволі велика. В першу чергу, для розуміння поняття, FPV – це абревіатура, що означає first person view, тобто вид від першої особи. Камера на коптері закріплена по напрямку польоту. Хоч в компанії DJI і є дрони DJI Avata і DJI FPV, які, по суті своїй, є FPV-дронами, однак вони не підходять для використання на війні.

Розвідувальний дрон, такий як, наприклад, Mavic 3, використовується для розвідки ближнього сектору – до 10 км, пошуку цілей і корегування вогню. А FPV-дрони в першу чергу використовуються як камікадзе, що мають на собі корисне навантаження у вигляді якогось боєприпасу. Звичайно, можна на такий дрон поставити круту камеру і використовувати як розвідника, але поки що це практикується не так часто.

БпЛА літакового типу, так звані «крило», мають схоже використання з «Мавіками» – розвідку, пошук цілей і корегування. Різниця полягає у секторі їх роботи, бо це більш дальня розвідка. Деякі моделі літають до 80 км в глибину ворожої території на великій висоті.

Тобто, на практиці, різниця полягає саме у використанні всіх цих дронів.

signature

– FPV-дрон – це зібраний з різних елементів каркасний коптер-конструктор з закріпленою камерою, який може зібрати кожен охочий з декількох основних елементів. Через це такі дрони і вважаються набагато дешевшими за заводські DJI. Тобто це конструктор, який можна зібрати під конкретні завдання – камікадзе, бомбери, розвідувальні і т. д.

Оскільки це конструктор, то, якщо постаратися, то можна зібрати FPV і дорожчий за умовний «Мавік». На ціну впливають внутрішні компоненти дрона, його виготовлення і ТТХ на виході. Бо «Мавік» – це дрон заводської зборки, з якісних матеріалів, укомплектований пультом керування, різними сенсорами, датчиками, і найголовніше – якісною камерою, яка займає чималий відсоток від загальної ціни коптера. А FPV-дрон можна скласти самому в себе вдома, купивши основні деталі в інтернеті. Залежно від завдань, які буде виконувати дрон, обираються його компоненти. І якщо це умовний камікадзе, то переважно такій моделі не потрібна крута якісна камера, а цілком достатньо маленькою, що б просто розуміти, куди ти летиш.

Звичайно, ще треба докупити пульт і окуляри, різні антени, знайти боєприпаси, придумати як то все поєднати, але,  грубо кажучи, FPV-дрон можна скласти власноруч, бо це не таємна секретна військова розробка, а цілком цивільне хобі, яке ми навчилися використовувати на війні.

signature

Як кількість гвинтів коптера впливає на специфіку завдань: розбираємось у гекса, окто, та квадрокоптерах

– Мій підрозділ займається аеророзвідкою визначеного нам сектору і ураженням за допомогою FPV-дронів – це відстань орієнтовно до 8-10 км. В нашому випадку найкращим засобом для розвідки є квадрокоптер DJI Mavic 3, який чудово справляється зі своєю роботою.

Класифікація гекса (шість підйомних гвинтів), окто (вісім підйомних гвинтів) і тому подібні коптери – це в першу стосується дронів по типу FPV, оскільки це конструктор, і зібрати його можна по різному, в тому числі і додати лапок з гвинтами. Це все залежить від специфіки завдань, оскільки, наприклад, октокоптер, за рахунок більшої кількості гвинтів має більшу тягу, тому може підняти більшу вагу. Тобто це вже можливість скинути не умовну 600-грамову гранату, а кількакілограмову міну.

signature

Математика війни. Як один FPV-дрон знищує техніку, що в сотні разів разів перевищує його вартість

– Знищення або ж пошкодження ворожої техніки є пріоритетом для оператора FPV-дрона, тому такі випадки не рідкість, а скоріше саме мета. Звичайно, знищення особового складу за допомогою тих самих FPV-камікадзе, або бомбардирів (дронів зі скидами) теж відбувається, але все таки техніка – у пріоритеті.

Тому випадки, коли дрон за 600$ знищує техніку, яка вартує мільйони, трапляються дуже часто.

Як різні види БпЛА справляються з РЕБ ворога

– Більшість дронів, а саме розвідувальні коптери і FPV-дрони, працюють на цивільних частотах, переважно 2.4 ГГц – 5.8 ГГц, оскільки це цивільні, а не військові розробки. Ці частоти відомі і легко глушаться, тому оператор дрона має бути обережним, знати місця роботи РЕБ ворога, знати повітряні коридори, якими можна залетіти. Спеціалізовані військові БпЛА, наприклад літакового типу, більш стійкі до РЕБ, оскільки працюють на різних частотах, і, якщо заглушити одну, то роботу можна продовжити на іншій. А щодо цивільних дронів та FPV, то робота в цьому напрямку триває. З’являються активні антени, які підсилюють сигнал і деякі цікаві прошивки самих дронів.

«Тільки спільними зусиллями»

– У війську все має працювати в синергії, як і екіпажі, що займаються аеророзвідкою і ураженням. Умовний приклад такої синергії: «Мавік» провів розвідку і виявив ворожий танк, передав його координати екіпажу з ударними дронами і ті, в свою чергу, нанесли вогневе ураження по цілі при коригування того самого «мавіка».

Ще один приклад синергії – робота підрозділів РЕР з екіпажами розвідувальних і ударних БпЛА. Може бути, що підрозділ РЕР перехоплює ворожу розмову в ефірі, з якої ми можемо отримати корисну інформацію про розташування ворожого підрозділу. Розвідувальний дрон проводить дорозвідку цілі, і, при підтверджені такої, вже ударний FPV наносить ураження.

Без розвідника вогневий засіб, будь то арта, міномет чи камікадзе, не будуть мати цілей. Як і без вогневих засобів розвідник зможе тільки дивитися на ціль, без можливості її знищити. Робота робиться тільки спільними зусиллями.

Інструктор військової школи аеророзвідки «Боривітер» Андрій розповідає про особливості підготовки операторів FPV-дронів.

Половина суми з продажу наших футболок «Рій помсти» йде на однойменну ініціативу від Фонду Сергія Притули, Uklon та школи «Боривітер» для закупівлі 2000 FPV-дронів та навчання 420 аеророзвідників.

Чому навчитися керувати FPV-дроном значно важче, ніж «Мавіком»

– FPV-дрон повністю мануальний і не має обмежень. Тобто це ручне керування з відсутністю гальм, підтримки і датчиків. В умілих руках він може бути максимально точним, але коли людина вперше бере його в руки – може бути повна дезорієнтація, бо це абсолютно не схоже на керування цивільними дронами. Це як велосипед, на якому треба тримати рівновагу і водночас швидкість, щоб він не впав. Найважче – це контроль газу. Новачки газують вверх, потім вниз і дрон летить в стелю або підлогу, тому в нас є спеціальні манежі, за межі якого оператор просто не вилетить – там тренуються одразу після симулятора, аби ми не гаяли час і не втрачали дрони. Ще одна складність – це дизорієнтація під час польотів на вулиці, адже там немає підказок, і, якщо людина злітає десь в полі, а потім декілька разів повертається, то він може дизорієнтуватися, не маючи візуальних орієнтирів і не маючи GPS-модуля (в більшості FPV-дронів він відсутній). Пілот не може зорієнтуватися і заряду акумулятора не вистачає, аби долетіти назад. Ще одна ключова складність при навчанні на FPV-дронах – це вестибулярний апарат. Коли починаються дуже різкі повороти, або обліт якихось перешкод, то людину може знудити. В нас таких випадків не було жодного разу, але вестибулярний апарат в буквальному сенсі викручує тіло людини. Він починає опускати та підіймати голову, повертатися корпусом і залишатися стояти на місці. Пілот не контролює своє тіло і на перших етапах може навіть впасти. Ми дуже поступово підводимо людей до того, щоб вони вміли контролювати своє тіло і, все ж таки, намагаємося тренувати їх стоячи, але деколи дозволяємо й сидіти.

signature

Де і як навчають пілотів FPV-дронів

– В школі «Боривітер» курс саме FPV знаходиться в Києві. Навчання триває від двох до трьох тижнів. Якщо велика група – це може бути 21 день. Але цілком можливо пройти навчання і за 14 днів, бо ми працюємо щодня.

Перший етап – це теорія, комп’ютери і симулятори віртуального польоту. Другий етап – практичні польоти на навчальних дронах в ангарі, де в нас побудована безпечна траса. І третій – це полігон і бойові дрони: політ на дистанцію, політ у відкритому просторі, політ з вагою в умовах навколишнього середовища.

В нашій школі є 4 курси пов’язані з БпЛА: цивільні дрони-розвідники, більші дрони розвідники,  малі ударні дрони FPV та дрони літакового типу. Тому людина з найпростішого курсу, наприклад, з цивільних дронів, може перевчитися або на літаки, або на FPV.

Ми можемо навчати і абсолютно з нуля, єдина вимога – в нас немає цивільних, тільки військові. Не важливо, який рід військ, який підрозділ, але на FPV це переважно новостворені роти ударних БпЛА. Також у нас є добровольчі підрозділи. Ключовий момент – це все абсолютно безкоштовно. На жодному з етапів військовий не витрачає жодної копійки своїх коштів, ми покриваємо абсолютно всі витрати. За рахунок фондів закриваємо бюджет поламаних і розбитих дронів і ще безлічі витрат. На нашому сайті є форма, за якою можна зареєструватися і чекати черги. Але, мушу сказати, що це дуже і дуже гарячий напрямок і найзатребуваніший курс, тому зараз ми в першу чергу працюємо через командирів. За цей рік школа навчила вже більше 15 тисяч військовослужбовців, і 320 з них – це саме оператори FPV. Очевидно, що ми вже знаємо багатьох командирів, які нам відправляють військових.

Фідбек від колишніх курсантів, що змінює підхід до навчальної програми

– В нашій школі є свій аналітичний центр, який збирає певні спостереження за програмою НАТО Lessons Learned і наші курсанти, коли вже пройшли навчання і їдуть працювати, діляться з нами своїми спостереженнями. Вони кажуть, наприклад: «Можете це зовсім не давати, бо це не діє». Ми збираємо всю цю інформацію і потім готуємо аналітичні звіти, які інтегруються в наші навчальні програми і, умовно кажучи, наш курс за пів року може змінитися декілька разів, бо це вже може бути не актуально, або з’явилися якісь нові розробки. І в той же час ми видаємо цей звіт на військових в різні підрозділи, бо, знову ж таки, ми співпрацюємо з багатьма командирами і таким чином допомагаємо різним структурам спілкуватися між собою, адже в них часто не налагоджена пряма комунікація.

Чому важливо донатити на FPV-дрони і коли ці БпЛА стали максимально корисними на фронті

– Пік затребуваності FPV припав саме на 2023 рік. Рік тому середній український виробник випускав 300-500 FPV-дронів на місяць, зараз є виробники, які щомісячно роблять більше 5 000-6 000.

FPV-дорни забезпечують точне ураження техніки ворога, якої набагато більше, ніж нашої. Це ніби влучити в ціль керованим пострілом з гранатомета на величезній відстані. Це не зброя Судного дня, бо його схема дуже проста, але він деколи працює набагато точніше, ніж артилерія, зберігаючи таким чином життя, бо завжди є контрбатарейна боротьба. А ще – вона дуже дешева в порівнянні з тими втратами, яких може завдати вражений ворожий танк.

Вам сподобався матеріал?

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити