Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
25.07.2022
Цікаве

Які українські летовища знищила росія?

Від російських ракет страждає і військова, і цивільна інфраструктура України. З початку повномасштабного вторгнення росія знищила та частково зруйнувала українські аеропорти. Розповідаємо вам, які летовища розбомбила держава-агресорка.
eye13437
star15

З початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України росія прицільно обстрілює українські міста. Москалі, як їм це притаманно, брешуть у своїх заявах про те, що не обстрілюють цивільну інфраструктуру. Але кількість вбитих українців під завалами від ракетних обстрілів говорить зовсім про інше. Росія нищить школи, садочки, пологові будинки та лікарні, торгово-розважальні центри, багатоповерхівки. В тому числі росія руйнує і українські летовища.

Ми запитали в Сергія Коршука, першого заступника Голови Державної авіаційної служби, скільки летовищ росія встигла знищити за період війни з 24 лютого. Він відповів, що внаслідок ракетних ударів ушкоджень зазнали аеропорти «Дніпро», «Одеса», «Запоріжжя» та «Харків». Далі розкажемо вам про завдані цим аеропортам руйнування.

100 років аеропорту «Дніпро»

Міжнародний аеропорт «Дніпро» повністю знищений внаслідок ракетних ударів! Тоді постраждали шестеро рятувальників ДСНС. «Підрозділ рятувальників потрапив під ворожий ракетний обстріл, коли розбирав завали на місці ранкової атаки» — повідомив Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОДА. Історія цього летовища почалась ще в 1918 році, коли пілот Туренко вперше посадив на летунському двірці аероплан «Анатра». Більш ніж столітня історія цього аеропорту закінчилась через ракетні удари російських загарбників.

signature
Міжнародний аеропорт "Дніпро"

Обстріл одеського летовища

Через військову агресію російського мордору аеропорт Одеси більше не може приймати літаки. Історія цього летовища почалась ще в 1908 році, коли підприємець та любитель авіації Артур Анатра купив ділянку землі у степу поблизу Одеси та побудував там майстерні з ремонту та збору літаків. Пізніше він зробив “шкільний” аеродром для навчальних та випробувальних польотів. Ця назва — “Шкільний” — надовго закріпилась за аеродромом і навіть стала офіційною! До слова, перший пасажирський рейс цей небодвірець прийняв у 1924 році. Та більш ніж столітня історія летовища перервалась. А все тому, що російська ракета пошкодила його злітно-посадкову смугу. Про це повідомила Одеська міська рада із посиланням на Оперативне командування “Південь”. Ракети на місто біля моря прилетіли із тимчасово окупованого росією Криму.

signature
Міжнародний аеропорт "Одеса"

Міжнародний аеропорт “Запоріжжя”

Історія аеропорту в Запоріжжі почалась всередині минулого століття із  наказу по новому підприємству — Запорізькому летовищу. Він був виданий 15 жовтня 1943 року. В цей же день був призначений перший керівник аеропорту. І в 1945 році стартували регулярні рейси цивільної авіації. Але 10 червня російська ракета ударила недалеко від Запорізького аеропорту. Тоді ж рашисти обстріляли цивільну інфраструктуру міста та області. Про це написали у своєму фейсбуці Сили оборони Запорізького краю. Точної інформації про завданий удар по аеропорту немає з міркувань безпеки.

signature
Міжнародний аеропорт "Запоріжжя"

Обстріл харківських аеропортів

Окупанти обстрілюють Харків практично щодня. Від одного ракетопаду 12 травня стався вибух на території міжнародного аеропорту “Харків”. Про це повідомила Харківська обласна прокуратура. Рашистам стало мало руйнувань цієї харківської повітряної пристані і 4 червня російські окупанти обстріляли ще й цивільний аеропорт. “За даними слідства, вночі 4 червня 2022 року російські військові нанесли чотири ракетних удари по цивільному аеродрому у Харківському районі. Внаслідок цього пошкоджено декілька ангарів та літаки цивільної авіації” — пише Харківська обласна прокуратура.

Саме з Харкова починається історія української авіації! Тут 26 березня 1923 було засновано акціонерне товариство «Укрвоздухпуть», одним із завдань якого була організація регулярних авіарейсів. Сьогодні російські орки руйнують нашу авіацію, знищуючи українські аеропорти.

signature
Міжнародний аеропорт "Харків"
У своєму телеграмі міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що за сто днів збройної агресії росії в Україні пошкоджено або повністю зруйновано 11 аеропортів!

Зруйнований вінницький небодвірець

Ракети московитів долітають також у Вінницю, руйнуючи це затишне місто. 6 березня російські загарбники ударили по місцевому аеропорту, сьогодні він зруйнований повністю! В цей день на Вінницю летіло вісім ракет. Через обстріл під завалами опинилось 15 людей, з них 9 загиблих.

Аеропорт “Вінниця” почав працювати в 1982 році. Тоді летовище щоденно обслуговувало близько 50 авіарейсів.

Тричі обстріляне летовище

Російські загарбники обстрілювали аеропорт Івано-Франківська тричі! Вперше окупанти випустили ракети по летовищу у перший день війни, 24 лютого. Вдруге його обстріляли 11 березня. Тоді в місті пролунало три вибухи. Через декілька днів окупаційні війська випустили ракети третій раз. Інфраструктура літовиська практично зруйнована, жертв немає. Про це повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. Сьогодні російські орки майже зруйнували інфраструктуру цього летовища.

Повітряні перевезення Прикарпаття почались із пасажирського рейсу «Станіслав-москва» в 1959 році. Пізніше, в 1962 році в місті з’явився перший аеровокзал, а 1992 року аеропорт “Івано-Франківськ” отримав статус міжнародного.

signature
Яворівський полігон

Військові аеродроми

Російські ракети летять як на цивільну, так і на військову інфраструктуру України. В перші дні повномасштабного вторгнення російські окупанти обстріляли аеродром Кульбакіно на Миколаївщині. На Львівщині російські ракети влучили на територію Яворівського полігону, який розташований за 20 км до кордону із НАТО та ЄС! Тоді загинуло 35 людей, 134 отримали поранення внаслідок бомбардування. На полігон було випущено 30 ракет, частину із них збила українська ППО. Авіаудар здійснили з акваторії Чорного та Азовського морі. Ракети москалів влучили по Луцькому військовому аеропорту. Тоді в місті пролунало три вибухи. Через це 11 березня загинуло четверо людей, шестеро поранені.

Знищений аеропорт у Василькові

«Привид Києва» — збірна назва всіх васильківських льотчиків. Це пілоти 40 бригади тактичної авіації, які дислокувались у Василькові на Київщині. Та 12 березня рашисти обстріляли ракетами місцевий аеропорт і знищили його повністю. Про це повідомила міська голова Наталія Баласинович. “Внаслідок завданих ракетних ударів аеропорт повністю знищено, знищено льотну смугу, здетонував склад із боєприпасами” — сказала вона у своєму відеозверненні. Тоді по цьому невеликому місту було випущено вісім ракет!

На жаль, це ще не весь список летовищ, які постраждали від військової агресії росії — їх в рази більше. Російські ракети пошкодили чи зруйнували багато невеликих аеропортів та аеродромів як цивільних, так і військових. І окупанти продовжують запускати ракети по інфраструктурі України і нищити все, що потрапляє під їхній удар.

За період збройної агресії росії на територію України москалі випустили майже три тисячі ракет! Щодня росія обстрілює прифронтові міста, руйнуючи їх і вбиваючи українців. Через окупантів українці прокидаються не від ранкового будильника, а від виючої сирени під вікном. Та в нас обов’язково будуть мирні світанки, без ракет, обстрілів та тривог. І після перемоги відбудуємо нашу державу. В тому числі наші летовища! В небі літатиме наша цивільна авіація і кроїтиме обрій Мрія.

Вам сподобався матеріал?

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити