Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
07.04.2023
Цікаве

Одяг пілотів: в чому літають королі неба?

Який спеціальний одяг одягають пілоти для виконання бойових польотів?
eye12250
star15

Бачили у фільмах про пілотів круті комбінезони, які у поєднанні з футуристичними шоломами творять той образ льотчика, який захоплює з першого погляду? Можемо припустити, що він надихнув не одне покоління пов’язати своє життя з небом. Тож розберімось, що це за такі костюми й в чому їхня функція (практична, а не естетична).

signature

Колись, на початках історії авіації, все було простіше. Вимоги до костюмів пілотів переважно були доволі прості: вони мали не продуватися, бути теплими й не промокати. Тому з летунським одягом до Другої світової включно все було зрозуміло — він виготовлявся переважно з овечих шкір, при чому і куртки, і штани. Зрозуміло, що війна внесла істотні корективи у побажання пілотів. З винайденням нейлонової тканини, куртки почали шити з неї. Так з’явились вже культові куртки, які ми називаємо бомбер, модель МА-1. З помаранчевою підкладкою, щоб пілота після катапультування можна було знайти.

З часом літаки вдосконалювались та змінювались. Разом з ним змінювався і одяг пілотів. Він мав вберегти льотчиків від перевантажень, як висотних, так і швидкісних.

signature

Отже, зараз частиною необхідного екіпірування пілота є висотно-компенсуючий костюм. Він складається з комбінезона, кисневої маски або гермошолома. Почнемо з першого. Варто зазначити, що цей комбінезон має ще рукавиці та шкарпетки. Все це щільно підганяється під фігуру пілота за допомогою шнурків та зіперів. Сам комбінезон виготовляється з газопроникної тканини, завдяки якій природна вентиляція костюма стає кращою, а сама тканина не тягнеться. Цей костюм створює тиск, який є рівним тиску у легенях льотчика і забезпечується подачею кисню через спеціальні пневмотрубки, які вмонтовані у боковинах рукавів, штанів та спинці комбінезона. Ще є дихально-компенсуюча камера (це компенсатор, який розташовано в районі грудей та живота і з’єднаний із системою дихання). Компенсатор примусово подає повітря до кисневої маски для вентиляції легень під час маневрів. Пневмотрубки збільшуються в діаметрі й натягують зав’язки, внаслідок чого створюється механічний тиск на тіло. Таким чином, це спорядження пілота допомагає йому зберегтися у випадку можливої розгерметизації кабіни на великих висотах.

signature

Те саме стосується і гермошолому. Окрім того, що він додатково захищає голову під час катапультування, в ньому присутня також вмонтована киснева маска (окрім, звичайно, засобів зв’язку). Ще до костюма пілота входить рятувальний жилет, який допомагає при катапультуванні у воду. Але в певних випадках це факультативна опція, тож варто лише зазначити, що такий жилет само надувний. Тому пілот може дуже швидко його надути, не докладаючи зусиль.

signature

Ще є парашут. Але це не зовсім одяг, тож не будемо витрачати на це час.

signature

Отож, тепер ви знаєте, що це за круті комбінезони й чому вони мають настііільки космічний дизайн. Технології не сплять і цілком можливо, що скоро ці костюми стануть не такі вже й потрібні. Можливо, системи регуляції та компенсації тиску будуть вмонтовані у крісло пілота. Чи сама кабіна матиме певні датчики й механізми. Поле для уяви тут широке і фантазувати можна багато. А поки можемо далі надихатись виглядом пілотів у фільмах. І не тільки в фільмах, бо наші аси прямо зараз творять героїчні вчинки без голлівудських спецефектів!

 

Фото: фейсбук 831 бригади тактичної авіації

Вам сподобався матеріал?

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити