Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
31.03.2023
Підбірки, Цікаве

Не F-16 єдиним: які нові гелікоптери потрібні Україні?

Гелікоптерний парк України потребує оновлення. Якого — розповідаємо тут!
eye12056
star14.9

Українській авіації потрібні нові «залізні пташки». І це не тільки мова про F-16 (про нові бойові літаки ми вже писали тут) Це про армійську авіацію теж. Нові гвинтокрили дууже потрібні нашому небу. Які саме — розповідаємо далі! Про те, які гвинтокрили потрібні Україні розповів Birdie, пілот 11 окремої бригади армійської авіації.

signature
Вертольоти AH-64 Apache / US Army

AH-64 Apache

Цей американський гелікоптер був створений у 1970-х як супер-мобільна протитанкова зброя, основна задача якої — знищення бронетехніки поза зоною ураження противника. Екіпаж вертольота — дві людини. Вертоліт вже пройшов декілька хвиль модернізацій за час свого існування, кожна з яких лише збільшувала його вогневі можливості та ефективність.
А вона в цього гелікоптера буквально вбивча при належному використанні. Ефективність гелікоптера пов’язує в собі і наявність високоточного озброєння, і якісний професіоналізм персоналу, і також контроль повітряного простору, де цей вертоліт має працювати. Якщо всі ці пункти враховані, Apache можна використовувати на повну потужність. До слова, під час операції «Буря у пустелі» у 1990 році 277 гелікоптерів Apache за 100 годин операції знищили 278 танків та понад 600 одиниць легкої броньованої техніки та інших цілей!

Як і інші ударні гелікоптери, Apache має відносно невелику операційну дальність — до 480 км або 2,5 годин польоту. Через це виникає потреба розгортання передових вертолітних майданчиків, які мають бути захищені від ударів далекобійним ракетним озброєнням, яке активно використовує росія у цій війні. Це різноманітні ракети «Калібри» та «Іскандери».

Цей гелікоптер коштує чималих грошей. Ціна одного Apache для армії США складає приблизно більше 60 мільйонів доларів. Для продажу іншим країнам ціна вища. Як приклад, у 2019 році Марокко замовляв 36 гелікоптерів із супутнім озброєнням та послугами за 4,25 мільярдів доларів!
Але і така ціна не зупиняє покупців по всьому світу, окрім США Apache експлуатується у 15 країнах, а всього виготовлено було понад 2400 AH-64.

Полковник запасу ЗСУ, льотчик-інструктор Роман Світан досить яскраво описав вертоліт Apache: «Це гелікоптер підтримки, наступальне озброєння танкового прориву. Там потужне озброєння: ракети Hellfire — протитанкові реактивні снаряди, дають можливість на 10-15 км не підходити і не бути підсвіченими у зоні враження зенітними ракетними комплексами, які є у ворога. Тобто дальність ракети вбереже літак. Дуже потужна накачка неуправляючими реактивними снарядами. У кожному блоці по 19 гідр. Це практично літаючий танк»

signature
Вертоліт AH-64 Apache / US Army

UH-60 Black Hawk

Це теж американський багатоцільовий гвинтокрил, який виробляє компанія Sikorsky Aircraft, її заснував Ігор Сікорський (до речі, маємо про нього колекцію!). Вертоліт використовується армією Сполучених Штатів з середини 1970-х років. А на озброєнні його мають близько 30 країн світу. Екіпаж літака складається з трьох людей. До того ж вертоліт здатний перевозити до 11 людей або до 6 лежачих хворих чи поранених.

Гелікоптер UH-60 Black Hawk може досягати максимальної швидкості 296 км/год, його практична дальність — 584 км, а тривалість патрулювання в повітряному просторі — 2 години 6 хвилин. Дальність і тривалість польоту можна збільшити за допомогою використання додаткових підвісних баків. UH-60 Black Hawk має на озброєнні два кулемети, керовані ракети повітря-повітря та повітря-земля, а також некеровані ракети.

Пілот Birdie каже: «Найголовніше для нас зараз — це ракети типу hellfire .
З нею льотчик працює по типу: вистрілив і забув. Передовий авіаційний навідник може підсвітити ціль спеціальним лазером, і ракета піде на лазер. Це збільшує в рази ефективність і безпеку для екіпажу. На black hawk можна почепити 16 ракет hellfire. Я навіть не уявляю яке свято можна зробити, якщо ланка black hawk полетить в гості до орків»

21 лютого Головне управління розвідки Міноборони України оприлюднило світлину, на якій зображено пілотів-розвідників, які «повернулися після виконання чергового бойового завдання». На фото українські розвідники стоять на тлі вертольота Black Hawk, на який нанесено українське маркування (на іншій світлині поруч з Чорним яструбом стоїть гелікоптер Мі-24). Сподіваємось, це не останній переданий Україні гелікоптер.

signature
Вертоліт UH-60 Black Hawk / ГУР МО

Bell AH-1Z Viper

Найновіший у довгій лінійці ударних вертольотів Bell — Viper — призначений для заміни гелікоптера SuperCobra. Він був схвалений для повного виробництва та оголошений боєздатним Корпорацією морської піхоти США в 2010 році. Екіпаж Viper складається з двох осіб, довжина літака майже 18 метрів. Одна із особливостей AH-1Z Viper — цей вертоліт може застосовувати ракети типу «повітря-повітря» малої дальності. Ціна одного гелікоптера близько 30 мільйонів доларів.

Це ударний вертоліт з двома двигунами на базі вертольота AH-1W SuperCobra, які було розроблено для Корпусу морської піхоти США як частина програми оновлення H-1. Перший політ цей гелікоптер здійснив в 2000 році, а на службу став в вересні 2010 року.

signature
Вертоліт Bell AH-1Z Viper

Як бачимо, вибір серед гелікоптерів є. Залишилось головне — наважитись передати їх Україні. Адже боротись із ворогом кращим, сучасним та новим озброєнням ефективніше, ніж старою технікою. Наші пілоти роблять зараз дивовижну роботу на межі реального. Але їм вже хочеться пересісти з Мі-8 і Мі-24 на гелікоптери, про які ми написали вище. Birdie каже: «Чим більше бортів буде, тим швидше виженемо їх, точніше – знищимо».

Вам сподобався матеріал?

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити