Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
03.08.2023
Цікаве

Підірваний цар і мапа для Армстронга: 7 історій про українців, що «втілили в життя зухвалі мрії людства»

Українські космонавти та інженери, які змінили світ.
eye11052
star14.6

У серпні 2023 року виповнюється рівно 61 рік від моменту, коли перший українець потрапив у космос. З цієї нагоди згадуємо 7 історій видатних українців, без яких космічна індустрія точно не була б такою, яка є зараз.

Українські космонавти, винахідники та інженери, від фактів про яких просто зриває дах.

signature

«Микола-піротехнік» з Чернігова, або як підірвати царя Олександра ІІ, а заразом винайти реактивний літальний апарат

Чули колись про Миколу Кибальчича? Якщо ні, то вас мабуть не дуже цікавлять смерті російських царів та ракетні двигуни, бо цей пан доклався і до одного, і до іншого. Хлопець народився у 1853 році в місті Короп Чернігівської області. З юності він вирізнявся великою любов’ю до хімії, за що отримав прізвисько «Микола-піротехнік», і великою нелюбов’ю до російського царя, за що отримав перший тюремний термін.

Коли Кибальчича звільнили, він з групою своїх товаришів взявся детально планувати замах на Олександра ІІ. Так-так, саме того, за правління якого з’явився Валуєвський циркуляр та Емський указ, що жорстоко придушували українську мову і мали на меті знищити нашу націю. Але бомба Кибальчича виявилась дієвішою, ніж указ Олександра ІІ: царя розірвало у 1981 році, а наша мова живе й досі.

Через два тижні після вбивства царя українця заарештували й винесли йому смертний вирок. Та перед цим він встиг передати своєму адвокату проект реактивного літального апарату, в якому запропонував використати у двигунах енергію згоряння вибухових речовин, керувати польотом через зміну кута нахилу двигуна та розробив систему стабілізації польоту.

Царській родині Кибальчич не давав спокою навіть після смерті: через роки син вбитого імператора видав заборону на розбудову рідного міста українця, а його науковий проект змогли опублікували тільки через 35 років після страти.

signature

Як загадковий полтавчанин Юрій Кондратюк проклав Нілу Армстронгу шлях до Місяця

У 1897 році в Полтаві народився хлопчик, якого звали Сашко Шаргей. Але в світову історію йому судилося увійти як Юрій Кондратюк: за лінією матері майбутній науковець походив з давнього німецько-шведського дворянського роду, тому, аби уникнути репресій з боку більшовиків, він таємно взяв собі документи померлого чоловіка з Луцька Юрія Кондратюка.

Винахідник ще у 1929 році вивів найоптимальніше рівняння польоту ракети від Землі до Місяця: з вертикальним стартом та використанням опору атмосфери для приземлення. Цією «трасою Кондратюка» через пів століття прослідує американський космічний корабель «Аполлон 11» з Нілом Армстронгом на борту, а згодом хлопцю з Полтави поставлять пам’ятник на космодромі у Флориді, а його запозиченим іменем назвуть кратер на Місяці.

signature

Житомирський провідник у космічну еру. Як Сергій Корольов втілив у життя «зухвалу мрію людства»

«Він був маленький, але його дзвінкі позивні рознеслися усіма материками і серед усіх народів, як втілення зухвалої мрії людства», – сказав українець Сергій Корольов у 1957 році, коли розроблений ним перший у світі штучний супутник вийшов на орбіту та виконав 1 440 обертів навколо Землі, посилаючи радіосигнали у різні куточки планети.

Згодом, завдяки Корольову в космос полетіли і перші тварини, і перша людина. А ще він доклався до того, щоб у космічних кораблів з’явився радіозв’язок, і увійшов в історію як перша людина, що проклала нашій планеті шлях у космос.

Огидна дивовижа радянського життя: українському винахіднику поталанило бути як в’язнем концтабору (з 1938 року), так і генеральним конструктором ракетно-космічної промисловості СРСР (з 1946 року).

signature

Рідинні ракетні двигуни від одесита, або на чому Валентин Глушко запускав у космос Гагаріна

Окрім того, що одеський винахідник Валентин Глушко був добрим товаришем і практично співкамерником Корольова у радянському таборі, він став його компаньйоном і в підкоренні космосу. Рідинні двигуни до ракети, яка відправила Юрія Гагаріна в космос, були розроблені колективом під керівництвом одесита.

signature

Як виходець з Чернігівщини Михайло Янгель розрулив Карибську кризу

У 1911 році в Іркутську народився один з найвидатніших в історії людства винахідник ракетних двигунів Михайло Янгель. Але от дивина, зараз у більшості міст України є вулиці, названі на його честь. Справа у тому, що хоч Янгель і не народився на території України, він завжди наголошував на своєму українському походженні: його родина була репресована і виселена з Чернігівщини на довічне поселення в Іркутській губернії.

У дорослому віці він повернувся на Дніпропетровщину і присвятив своє життя роботі саме в Україні. У 1954 році він став начальником і Головним конструктором бюро 586 у тодішньому Дніпропетровську. Нащадок репресованих українців почав розробляти ракети та космічні системи з двигунами на паливі з висококиплячими компонентами та з автономною системою керування.

Вже у 1957 році етнічний українець успішно запустив стратегічну ракету Р-12 з дальністю польоту до 2 000 км. Через два роки її прийняли на озброєння і вона стала ключовим засобом стримування у роки холодної війни і, зокрема, в Карибській кризі.

signature

Космічний співак з Білої Церкви. Як Павло Попович заспівав першу в космосі пісню українською мовою

У 1930 році в містечку Узин Білоцерківського району народився великий патріот України Павло Попович, який став восьмою людиною у світі та першим українцем, якому вдалося підкорити космос. Ба більше, українець став першим, хто там заспівав!

12 серпня 1962 року білоцерківський космонавт вийшов на орбіту та затягнув стару українську пісню: «Дивлюсь я на небо, та й думку гадаю…», але завершив її власною варіацією «… ось я і сокіл, і ось я літаю!» Він увійшов в історію як перша людина, що заспівала в космосі.

signature

Space King from Bukovyna

На долю Леоніда Каденюка, що народився в мальовничому чернівецькому селі Клішківці 1951 року, випала нагода стати першим і поки що єдиним космонавтом незалежної України. 19 листопада 1997 року буковинський космонавт відправився на орбіту на борту шатла Columbia. Це був перший випадок, коли у космосі з’явився прапор України. Хоч це була всього крихітна нашивка льотній формі Каденюка – для Незалежної України це був гігантський крок.

Вам сподобався матеріал?

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити