Контакти
Вхід
Email
Увійти
Вперше тут? Зареєструйтеся
08.07.2023
Цікаве, Одяг

Легенда без патенту. Коли і як на світ з’явилось поло

eye11289
star15

Розповідаємо, чому без індійських аборигенів світ так і не побачив би поло, коли цей одяг став офіційною формою ЗСУ та унікальну історію створення нашого першого поло від дизайнерки Авіації Галичини Уляни Барабаш.

Ще донедавна серед українців не була поширеною культура носіння поло, але зараз усе кардинально змінилося. Наш бренд ще у далекому 2015-у почався саме з поло, що і досі є флагманом серед усіх моделей Авіації Галичини. Його носять і чоловіки, і жінки, і діти. А віднедавна поло стало й невід’ємною частиною військового гардеробу: його можна побачити як на міністрові оборони, так і на бійцях ЗСУ.

signature

У 2016-у році головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України розробило спеціальну модель літнього одягу для українських військових – поло. Згодом, наказом Міністра оборони України, поло додали до списку обов’язкових предметів літнього гардеробу для кожного військовослужбовця.

signature

Хоч в наш час достеменно й невідомо, хто і коли створив культову річ, ми спробували розібратися в історіях її походження, які сходяться до одного виду спорту, трьох континентів і двох відомих прізвищ. Отож, погнали!

Давайте для початку розберемось, що таке кінне поло і звідки взагалі взявся цей вид спорту. Сучасна форма кінного спорту бере початок з Індії 19 століття, хоча згадки про схожий вид спорту сягають ще  6 століття до нашої ери. Ходять чутки, що колись в поло грали взагалі на слонах!

signature

У великий світ цей спорт привезли британські військові, які базувалися на північному сході Індії, де і навчилися цієї гри. Цікавий парадокс: повернувшись до Великобританії, військові зробили із простої забавки в аборигенів гру, яка асоціювалась тільки з елітою, багатством та найвищим статусом в суспільстві.

Історія перша. Джон Брукс. Великобританія, 1896 рік

Перші англійські гравці в поло носили дуже схожу до звичайної бавовняну сорочку з довгими рукавами, яка була максимально незручною для спорту, але виглядала просто фест. Щоб комірці сорочки не розвівалися, гравці мусили прикріплювати їх шпильками чи гудзиками, що виглядало дивакувато, але досить цікаво.

Якось на такий матч потрапив президент одного з найстаріших брендів чоловічого одягу в США Brooks Brothers Джон Брукс, який саме був у відрядженні в Англії. Американець одразу ж помітив дивакуваті комірці і, повернувшись додому, почав використовувати цю хитрість у виробництві своїх сорочок, назвавши цю модель «button-down». Він запустив їх на ринок у далекому 1896, і дехто вважає, що саме це стало початком ери поло, проте до тієї моделі, яку ми знаємо і любимо зараз, було ще далеко.

signature

Історія друга. Ральф Лорен. США, 1967 рік

Американський юнак Ральф Лорен, якому дивом пощастило не потрапити на війну у В’єтнамі після обов’язкового проходження служби в армії, пішов на роботу продавцем-консультантом в компанію Brooks Brothers. Так-так, саме ту, яка робила перші спроби створити вже легендарне поло. Він побачив у собі неабиякий хист до створення нових моделей, тому вже у 1967 році взяв позику на 50 000 доларів і створив власний бренд «Polo Fashion», що був повністю присвячений одягу для гри в поло. Дітище Ральфа одразу ж набуло шаленої популярності, тому Лорен скористався нагодою і змінив назву компанії на «Polo Ralph Lauren», аби бренд було легше ідентифікувати за його прізвищем. Саме тоді він розробив вже легендарний логотип: жокей верхом на коні, закидає ключку догори. У 1971-му році вийшла перша колекція одягу з новим логотипом та новою назвою. Офіційний магазин розпродав цю колекцію за перші 3 дні! А коли Ральф випустив серію поло в 24 кольорах, це викликало справжній бум серед студентів університетів Ліги Плюща – цей предмет гардеробу став ледь не їхньою уніформою. Ще один потужний поштовх для розвитку бренду дав 34-й президент Америки Дуайт Ейзенхауер, який зіграв в поло у новинці від Лорена. Таким чином він повністю підкорив ринок США, а згодом і інші континенти.

signature

Історія третя. Рене Лакост. Франція, 1933 рік

Зірковий французький тенісист Рене Лакост завершив професійну кар’єру і  створив власний бренд одягу Lacoste. Він об’єднався зі своїм другом, продавцем одягу Андре Гілліє, щоб масово продавати футболки поло під своїм брендом в Європі та Північній Америці. Саме тоді у світ увірвалися сорочки з маленьким вишитим логотипом крокодила.

В історії створення бренду йдеться, що поло придумав саме Рене Лакост. Мовляв, у 1920-х роках, будучи діючою зіркою тенісу, Рене власноруч створив ескіз і замовив партію футболок поло для себе. Та офіційних підтверджень саме цього факту з біографії Лакоста немає. Ба більше, ходять чутки, що цю історію спеціально придумали для просування бренду. Легенди легендами, але у Європі шаленої популярності  набуло саме поло з крокодильчиком. З самого початку компанія випускала моделі тільки у білому кольорі і з якісної тканини, що і підкорювало серця як еліт, так і звичайних людей.

До речі, логотип з алігатором виник ще у 1923 році, коли капітан французької збірної з тенісу пообіцяв Рене валізу з крокодилячої шкіри, якщо той виграє Кубок Девіса. Вже у 1927 році преса наглухо приліпила до Рене прізвисько «алігатор», зокрема і через його поведінку на корті. Згодом його друг намалював того самого алігатора, який спочатку красувався на блейзері тенісиста, а через роки переповз і на новостворені поло.

signature

Історія четверта. Як легендарна річ стала частиною модної культури України

Дизайнерка Авіації Галичини Уляна Барабаш – про історію створення наших перших поло у 2015 році:

«Поло – це те, з чого ми починали, наш перший продукт. Чому поло? Бо це був прикольний вид одягу, який на момент запуску бренду не був популярним в Україні. Всі носили поло відомих не українських брендів: або з фірмових магазинів, або з секондів. Тобто, ти носив чиїсь принти і айдентику. Так, вона була цікава, але не наша – це було щось чуже. І ми хотіли зробити своє. Те, що ти з гордістю носитимеш, зі своєю історією та айдентикою.

Спочатку ми просто планували купувати поло в Китаї, аби друкувати на них свої принти, але у підсумку вирішили пошити своє. Нам потрібен був прототип. На кожному кроці запуску ми щоразу, буквально кожного дня, ставали на якісь граблі, починаючи вже з того, що всі продавали тканину для поло великими партіями, а нам потрібно було просто трохи для розробки взірця. Ми пройшли це. Далі була проблема з тканиною для комірців, бо та тканина, з якої усі бренди роблять в’язані комірці і манжети, теж йшла великими партіями. Нам треба було вирішити цю проблему, тому ми вирішили робити свій, унікальний комір – таким чином ми мали б змогу на ньому щось друкувати, вшити туди якусь нашу історію і айдентику. Я дуже довго підбирала, яким має бути дубляж – це та частина, яка проклеюється всередині комірця і надає йому форму. Хотілося, щоб він і гарно прався, і не згинався. На пошук пішло дуже багато часу: в нас було 10 варіантів, які ми тестували, прали, прасували і перешивали. На розробку самого комірця пішло до трьох місяців, але, врешті, ми підібрали ідеальний, який використовуємо і дотепер. Перші 11 днів з моменту запуску ми працювали нон-стоп, і кожен комірець з тієї партії я відшивала сама. Казала: «Це мої комірці», засиджувалась над ними далеко за опівніч, адже тоді ще не мала команди, якій могла довірити цю роботу.

Мабуть, майже кожен зараз має класичне поло від якогось світового бренду, тому, якщо порівнювати наші комірці з іншими виробниками, головна відмінність в тому, що комірці на наших поло не закручуються. Чого не скажеш навіть про поло від топових світових брендів: якщо ти їх неправильно попереш і висушиш – це все, вони заламались, їх вже не вирівняєш навіть праскою. До прикладу – я ніколи не прасую наші поло. В моєму домі навіть не було праски, доки мама нещодавно не подарувала, аби прасувати речі дитині на випускний:) Я перу наше поло і просто залишаю його сушитися на вішаку. Комірець випрасуваний на виробництві і далі не потребує прасування і особливого догляду – можна просто розправити і дати висохнути.

Комірці наших поло – це місце, де зашивається наша айдентика та наша історія. Кожен має своє унікальне значення, як, наприклад, координати першої майстерні Сікорського і безліч інших речей, які несуть в собі нашу історію».

signature

*До кожного поло ми додаємо безкоштовну фірмову коробку, яка дозволяє доставити його в будь-яку точку світу в ідеальному стані та з ідеальним комірцем – його можна одягати на шпацер одразу після доставки.

Вам сподобався матеріал?

Ми збираємо файли cookie для кращого діалогу з вами Детальніше.
Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтесь з цим

Закрити